Miroslav Holec
Premium

Application Insights zobrazují zdraví aplikace v reálném čase

Miroslav Holec   11. dubna 2016upd. 30. dubna 2016

Tento článek je již velmi zastaralý. Článek nemusí popisovat aktuální stav technologie, ideální řešení a můj současný pohled na dané téma.

Posledním důvodem, proč někteří vývojáři upřednostňovali službu New Relic před diagnostikou Application Insights byla absence diagnostiky v reálném čase. Tato funkce je nyní dostupná všem vývojářům v rámci beta verze Application Insights SDK. Funkce je kvůli minimálnímu zpoždění (řády stovek milisekund) označována jako Near-Real-Time.

Dlaždice Live Stream byla v Application Insights už od konference Build 2016, nicméně její účel byl trochu záhadou. Dokonce několik dní po konferenci služba nebyla dostupná. To se již naštěstí změnilo:

Live Stream available for everyone

Instalace nového SDK

Pro podporu služby Live Stream je nutné instalovat beta verzi Application Insights SDK s označením 2.1.0-beta1. Ostatně o tom informuje i blade ve službe Application Insights. Pro instalaci beta verze je nutné zaškrtnout v Nuget Package Manageru možnost Include prerelease.

Instalace prelease sdk

NRT diagnostika

Po nasazení se okamžitě zpřístupní nové grafy ve službě Application Insights. Krátce po nasazení nemusí diagramy fungovat korektně v prohlížeči Google Chrome ale po několika minutách by měl vývojář získávat nepřerušovaně průběžná data z aplikace.

Diagnostika Server Health zatím není dostupná pro webové aplikace nasazené v prostředí Azure Web Apps. Podporu prostředí Web Apps mají vývojáři v backlogu ale konkrétní termín dokončení zatím ještě není stanoven.

Live Stream NRT

Application Insights Telemetry Stream

Další související novinkou je add-on, který dokáže zobrazovat v téměř reálném čase všechny odesílané telemetrie. Výhodou je tak možnost sledovat stav aplikace bez potřeby přístupu do Azure portálu.

Add-On lze nainstalovat jako NuGet balíček:

Install-Package ApplicationInsights.Stream -Pre

AI Stream (zdroj: https://github.com/AlexBulankou/ai-stream/)

Performance

Po nasazení verze s novým SDK 2.1.0-beta1 jsem zpozoroval nepatrně vyšší spotřebu paměti ale po konzultaci s vývojáři se zatím nepotvrdilo ani nevyvrátilo, že je za to SDK přímo zodpovědné.

live-stream-beta-2-1-0

Vyzkoušeli jste už Application Insights? Podělte se o své zkušenosti v diskusi...