Miroslav Holec
Premium

Application Map: další přelomová funkce v Application Insights

Miroslav Holec   31. března 2016  update 30. dubna 2016

Tento článek je již zastaralý. Článek nemusí popisovat aktuální stav technologie, ideální řešení a můj současný pohled na dané téma.

Od zhodnocení celkového zdraví aplikace vás dělí jediná minuta. Takto rychle dostanete s Application Insights pohled na aktuální dostupnost, množství chyb i externí závislosti. A jak už bývá zvykem, nestojí to ani korunu.

Seznamte se s funkcí Application Map

Vývojářský tým služby Application Insights zpřístupnil funkci Application Map přímo v nastavení služby na Azure:

Application Map v nastavení služby

Služba je automaticky aktivní a ihned po prokliknutí na detail můžete získat okamžitý přehled o stavu aplikace. Služba momentálně nabízí:

  • pohled na stav aplikace z hlediska klienta
  • pohled na stav aplikace z hlediska serveru
  • nastavení intervalu od 30 minut po vlastní časové rozmezí

Application Map vizualizace

Na obrázku výše můžete vidět stav mého blogu v době psaní článku. Graf přehledně ukazuje AJAX závislosti, HTTP volání na externí služby i SQL závislosti. V mém případě jsem byl upozorněn na častá selhání v případě SQL databáze. Pomocí kontextového menu se mohu přesunout na související blade s dalšími podrobnostmi:

Application Map - vizualizace až k SQL dotazu

Na detailu jsou následně vidět konkrétní selhání závislosti s možností prokliku na detaily. Díky tomu je možné velmi snadno analyzovat daný problém a najít jeho příčinu zkoumáním call stacku, SQL dotazů nebo dalších souvisejících metrik.