Miroslav Holec
Premium

Azurové novinky: Redis Cache, WebJobs, Alooma, DocumentDb

Miroslav Holec   23. prosince 2015  update 29. března 2016

Tento článek je již zastaralý. Článek nemusí popisovat aktuální stav technologie, ideální řešení a můj současný pohled na dané téma.

Těžko bychom hledali lepší příklad úspěšné kontinuální integrace, než je prostředí Microsoft Azure. Díky neustálým inovacím vzniká i tento občasník, který má za cíl vývojáře průběžně seznamovat s novinkami a změnami v cloudovém prostředí Microsoft Azure. Tento díl bude o novinách ve službách Redis Cache, WebJobs, Alooma a DocumentDb.

Azure Redis Cache v ostrém provozu

Pokud vyvíjíte aplikace v cloudových prostředích a vaše aplikace běží na více instancích, nevyhnete se nutnosti cachovat data takovým způsobem, aby byla sdílená skrze všechny stroje. Právě pro tento účel vznikla Azure Redis Cache, která vyniká nízkou latencí a vysokým zabezpečením a výkonem. [zdroj]

Přestože byl přechod do ostrého provozu plánován na říjen, vývojářský tým se rozhodl zapracovat na spolehlivosti služby Redis Cache. Služba je od 3. prosince v ostrém provozu. Basic a Standard plány nově běží na výkonnějším hardware a nabízí vyšší výkonnost. Ke zlepšení došlo i v oblasti bezpečnosti a izolace. Dostupnost služby je společně s ceníkem od 1. ledna definována na 99.99% pro plány Standard a Premium.

Microsoft zároveň oznámil, že koncem roku 2016 budou ukončeny služby Managed Cache a In-Role Cache. Právě tyto dvě služby mohou nyní vývojáři nahradit pomocí podstatně výkonnější Redis cache. Podpora "starých" cache začne mizet postupně s nově vydávanými Azure SDK pro Visual Studio na jaře 2016.

Azure WebJobs SDK 1.1.0 RTM

Vývojářský tým vydal novou aktualizaci Azure WebJobs SDK s řadou užitečných novinek. Tou největší je model rozšiřitelnosti, který umožňuje vytvářet vlastní triggery a bindery. Triggery se mohou vázat například na události souborů nebo mohou být odpalovány periodicky. Pokud provádění úlohy selže, je možné nachat si zasílat upozornění. Příklad použití je vidět v aplikaci na GitHubu, která je dostupná zdarma ke stažení.

Součástí release jsou i nové extension pointy pro trasování a logování. Pomocí intuitivní syntaxe lze přidat vlastní TraceWriter, podobně jako například Appenders u známého logovacího nástroje log4net. Příklad je opět dostupný na GitHub.

Export dat z Application Insights pomocí Alooma

Programový manažer pro App Insights, Oleg Ananiev, oznámil nového integračního partnera Alooma. Pomocí Alooma lze surová telemetrická data sesbíraná s Application Insights snadno transformovat například do datového skladu, jako Amazon Redshift.

Application Insights tak v současné době nabízí dvě cesty k analýze dat. V první jsou data standardně odesílána pomocí Application Insights SDK skrze REST API do Azure služby. Tím má správce možnost analyzovat data pomocí služeb Metric Explorer a Diagnostic Search.

Druhou možností je analyzovat surová data pomocí jiného nástroje. Dlouhodobě je to možné pomocí kontinuálního exportu a následně například s Power BI. Dnes lze nově použít právě zmíněný nástroj Alooma.

Novinky ve službě DocumentDB

Služba DocumentDB je nově integrována do Visual Studio Cloud Exploreru. Díky tomu lze snadno přímo ve Visual Studiu procházet všechny DocumentDB resources, kolekce a data přímo modifikovat. Podpora této funkce je pro Visual Studio 2013, 2015 s nainstalovaným Azure SDK 2.8.1 pro VS 2013 / VS 2015.

Jednou z řady novinek ve službe DocumentDB je podpora klíčového slova TOP a dále navýšení počtu OR a IN podmínek. Nově lze sestavovat dotazy s 20 OR operátory a až 200 hodnotami v IN výrazech (ekvivalentní k IEnumerable.Contains). Další novinky ve službě se týkají zlepšení výkonnosti v souvislosti s automatickou tvorbou efektivnějších query plánů. Zlepšení si vývojáři všimnou především v souvislosti s filtrováním (WHERE) a řazením dat (ORDER BY).

Vývojářský tým vyposlechl výzvu zákazníků a vyřešil problematiku v oblasti zálohování DocumentDB databází. Přestože interně jsou databáze dlouhodobě zálohovány, vývojářům chyběla podpora vlastního zálohování dat například z důvodů nechtěného odstranění databáze. K dispozici je nově tradiční zálohování s využitím blobů. V cloudovém prostředí lze použití Azure Data Factory, v případě on-premises řešení se nabízí migrační nástroj DocumentDB Data Migration Tool.

Zdroje