Miroslav Holec
Premium

Jak získat přístup k ChatGPT 4

Miroslav Holec   27. srpna 2023  update 3. ledna 2024

V červenci společnost OpenAI oznámila obecnou dostupnost GPT-4. Od oznámení ještě trvalo poměrně dlouhou dobu, než se GPT-4 reálně každému zpřístupnil, ale dnes už je cesta k tomuto modelu poměrně snadná. V článku popíšu hned několik možností, jak se k GPT-4 dostat a v čem se liší.

Textomet

Český AI generátor textomet.cz poskytuje plně konfigurovatelný Chat GPT 4. Služba využívá nejnovější model od OpenAI a poskytuje shodné výsledky jako ChatGPT. Výhoda textometu spočívá v možnosti výběru mezi asistenty, kterých je k dispozici 8 a možnost pokročilého nastavení vlastního GPT 4 asistenta. Přestože se jedná o placenou službu, není nutné platit měsíční poplatek. Zakoupené tokeny mají totiž platnost 3 měsíce, takže využití GPT 4 vyjde na této stránce mnohem levněji, než při platbě měsíčního poplatku na oficiální stránce. Česká služba textomet navíc neuchovává žádná citlivá uživatelská data. Podniktalé dostávají českou fakturu a mohou si odpočítat DPH dle našich zákonů. Posledním bonusem je více než 25 odladěných účelových šablon pro tvůrce textu.

ChatGPT Plus

Další možnost pro běžného smrtelníka je předplatit si balíček "Plus" za 20 USD přímo od OpenAI. V rámci předplatného si lze vybírat mezi GPT-3.5 a GPT-4. Nová verze má omezení 50 zpráv za 3 hodiny a přináší několik vychytávek v podobě code interpreteru a pluginů s přístupem do internetu. Má to ale háček. Abyste měli přístup k pluginům, je nutné povolit uchování historie v nastavení chatu. Tudíž i vaše soukromá data bude OpenAI analyzovat. Výhodou ChatGPT je nedávno představená funkce custom instructions, která umožňuje nastavit kontext konverzace nebo chování asistenta.

Porovnání cen

Služba Cena Soukromá data Faktura
Textomet.cz 190 Kč / 3 měsíce neuchovává cz, odpočet dph
Chat GPT Plus 450 Kč / 1 měsíc analyzuje en, reverse charge

Microsoft Bing

Další možnost je zdarma a spočívá v použití Bingu. Dnes už je možné použít libovolný browser a pouze vstoupit na stránku bing.com a zvolit si záložku chat. Je zde ale několik odlišností. Model GPT-4 od Microsoftu má přístup k internetu a pro poskytování některých odpovědí používá rád výsledky vyhledávání. To nemusí být vždy žádoucí. Když přístup k internetu nepoužívá, je generování zpravidla rychlejší než u ChatGPT od OpenAI. Bing umožňuje zvolit si, zda má být GPT více kreativní nebo naopak přesnější a determinističtější v odpovědích.

API (zejména) pro vývojáře

Další možnost je vytvoření vlastní aplikace, která komunikuje s API od OpenAI nebo od Microsoftu. V obou případech se jedná o placené, ale mimořádně levné řešení. Například vygenerování českého textu o délce normostrany A4 vyjde na necelou 1 Kč. Výhodou je možnost plně si nastavit chování konverzace (kreativita), provést systémový brífink asistenta a též lze používat pokročilé techniky jako few shot atd. Nevýhodou je nutnost vytvořit nebo najít si na internetu aplikaci postavenou nad GPT-4 a nastavit ji. V rámci AI Online Summitu ji můžete získat jako bonus k přednáškám.