Miroslav Holec
Premium

Kniha CSS: moderní layout od Martina Michálka

Miroslav Holec   22. června 2022

Největší ekonomiky světa stojí na prahu ekonomické recese. Mé myšlenky se toulají zpět do roku 2009. V té podobně nešťastné době jsem hledal nové uplatnění na trhu práce. Zakotvil jsem v Lidovkách a na mé poměry dlouhou dobu jsem se živil jako HTML kodér. Uteklo přes 13 let a po přečtení první kapitoly knihy CSS: moderní layout mi došlo, jak radikálně se svět CSS změnil.

Backstory

Mou kodérskou kariéru jsem pověsil na hřebík zhruba na přelomu 2010 a 2011. Měl jsem v té době štěstí, protože má kodérská práce se neustále otírala o svět .NETu. Na základě neutichající zvídavosti jsem .NET po douškách ochutnával a díky skvělému kolegovi Pepovi Urbanovi jsem se stal postupně .NET vývojářem na plný úvazek. Zároveň jsem se stále méně věnoval HTML a CSS. Svět .NETu je nicméně převážně full-stackový, takže vztah s HTML a CSS nelze radikálně utknout.

Na jaře 2022 jsem přednášel v Bratislavské Staré tržnici o Designu REST API a měl jsem to štěstí vidět se po dlouhé době s Martinem Michálkem. Bylo to příhodné setkání, protože já jsem čerstvě dokončil online průvodce designem REST API a Martin dopisoval knihu CSS: moderní layout. Na rozdíl ode mě má Martin s autorskou prací velmi bohaté zkušenosti. Na kontě už má knihu o CSS3, responzivním designu a AMP. Rozhodli jsme se poskytnout si vzájemně zpětnou vazbu a byla by škoda se o mé zážitky z knihy nepodělit.

Jsem přesvědčen, že tato kniha patří do knihovny každého .NET vývojáře, který do CSS layoutů jen tak opatrně sahá a cítí, že v tom je něco více.

Kniha CSS: moderní layout

Celá kniha by se dala rozdělit na dvě části: příběh a referenční příručka. Každý ji zřejmě použije jiným způsobem. Pro mě byla neskutečně přínosná hned úvodní kapitola, která má formu historického exkurzu a pomáhá rychle pochytit kontext věcí a souvislosti. Pro člověka, který už 10 let šolíchá CSSka tak, jak byl zvyklý za starých časů je to kapitola celkem šokující, protože sny z těchto dávných dob se staly historií dnů současných. Až takhle je to vážné.

image-20220621133652350

Následují kapitoly jsou zaměřené postupně na layoutové dotazy, příklady použití a nakonec na moderní využití flexboxu a gridu. Těchto pět kapitol tvoří základní rámec knihy.

Kniha je srozumitělně strukturovaná a doplněná o vysvětlující obrázky, tabulky a příklady, které je možné si snadno vyzkoušet na svém počítači.

Všech 170 ukázek je totiž doplněno krátkým odkazem na službu CodePen. Já osobně oceňuji zábavnou formu, kterou Martin zvolil a výrazně se tak odlišil od řady běžných technických příruček. V podstatě je to hlavní důvod, proč má smysl sáhnout spíše po této knize, než po suchých příkladech na internetu.

Zbývající kratší kapitoly Martin označuje za referenční příručku. Ve skutečnosti je to spíše sbírka nejčastějších scénářů, kterým kodéři čelí. Řada praktických situací je zde pojata formou výzvy, kterou si může každý nejprve vyzkoušet a poté porovnat s komentovaným postupem. Kdybych chtěl dělat školení na CSS layouty, kniha by v podstatě pokryla kompletní osnovu i s workshopem.

Shrnutí

CSSka jsou můj denní chléb, byť nejsem stavitel webů. Kniha mi pomohla pochopit změny, které se odehrály ve světě CSS a seznámit se s aktuálními pravidly hry. Představuje odpověď na otázku "jak dnes stavit layout" a je spolehlivou příručkou, kam si lze chodit pro rady v různých praktických situacích. Knihu ocení každý, kdo chce postavit moderní layout bez bootstrapu nebo řeší responzivní rozvržení uvnitř webových stránek.

Kniha z mého pohledu předpokládá alespoň základní orientaci v problematice HTML a CSS. Řada příkladů nebude pro méně zdatné srozumitelná po pouhém přečtení, ale bude skutečně vyžadovat více experimentování v CodePenu. Podobně jsem se nachytal i u některých obrázků. Na druhou stranu i složitější ukázky začnou dávat smysl ve chvíli, kdy se přenesou do praxe.

image-20220621133307444

Knihu si lze pořídit ve formátu klasické knihy, e-booku nebo kombinace. V obou případech na vás čeká 440 barevných stránek.

Informace o knize zde