Miroslav Holec
Premium

Křehká online technika

Miroslav Holec   29. prosince 2021

Mnoho lidí si pochvaluje, jak jsou online události jednoduché a dostupné. Z pohledu účastníka není potřeba nikam cestovat. Stačí pár minut před začátkem akce položit počítač nebo tablet na kolena a kliknout na odkaz. Z pohledu organizátora se jedná o mimořádně náročnou událost, ve které číhá nespočet nástrah. Zákulisí online událostí je jedno velké peklo, kterým Vás v tomto článku provedu.

Rozbitý svět, křehká technika a aktivní soused

Náš svět je velmi komplikovaný. Na jedné straně žijeme v období velké hojnosti, na straně druhé jsme neustále bičováni nástrahami dnešního odfláknutého technologického světa. Z pohledu techniky už dlouhé roky zažíváme kvalitativní úpadek (ležíme jako společnost na úplném dnu). Na jednu stranu umíme odeslat raketu do vesmíru (ačkoliv to někdy trvá 25 let), na straně druhé neumíme vyrobit metr fungujícího kabelu. Díky tržní ekonomice se daří nejen renomovaným výrobcům s kvalitními produkty, ale i čínským šmejdům, které jsou mnohdy od kvalitních výrobků k nerozeznání. V absurdních případech díky promyšlené reklamě považujeme za prémiový produkt i naleštěný prd. Dnes už je výroba v Číně standard a bavíme se jen o rozdílech ve výstupní kontrole kvality nebo normách. Spotřebitel v konečném důsledku nikdy neví, co si přinese domů za dáreček. Kabel bude fungovat spolehlivě i když přes něj budete skákat půl dne jako přes švihadlo, nebo vám odejde po měsíci do křemíkového nebe, přestože jen tak nečinně leží v koutě.

K uspořádání online události (přednášky, webináře nebo školení) si lze vystačit s málem. Lze použít základní techniku, kterou nám nabízí například laptop. Vestavěný mikrofon, reproduktor a webová kamera. Sedneme na prosvětlené místo a přes čurbes za zády přehodíme velkou deku. To je nastavení, které nebude hodno filmového Oscara, nicméně šance na selhání takto vestavěné techniky je minimální. Leda, že by zrovna nastalo zatmění slunce nebo vám na laptop spadl lustr. To je ale jen technika. Pořád máme programové vybavení počítače, které nemusí být (a zpravidla není) spolehlivé. Také může dojít k výpadku internetu, elektriky nebo se soused rozhodne po roce přivrtat poličku na stěnu. To všechno jsou fatální potíže, které mohou lektora potkat a většinou i časem potkají.

Lepší technika znamená větší rizika

Čím lepší techniku budete chtít používat, tím větší množství rizik na vás bude čekat. Čím lepší kvalitu obrazu chcete, tím dražší vybavení budete potřebovat. A to platí i o prachobyčejném kablíku. Když jsem si pořídil první webovou kameru od Logitechu připojenou jedním kabelem k notebooku, život byl jednoduchý, ale kvalita bídná. Druhá kamera už byla lepší, ale potřeboval jsem k ní stativ. Pak speciální bazmek, který ji nepřetržitě napájí a nakonec krabičku, která převádí signál z HDMI zdroje a posílá ho do PC přes USB. To všechno bylo potřeba propojit kabely a ne všechny byly funkční. Ono totiž dost záleží, co po těch kabelech teče. Nakonec těch kabelů bylo tolik, že mi chyběly zdířky v notebooku, takže jsem připojil USB rozbočovač, do kterého jsem všechno zapojil. A pak... objevím, že to všechno má potíže s napájením. A tak pořád zapojuji kablíky až na konci všechno vznikne něco takového:

image-20211226133936640

To nejjednodušší nastavení, které jsem mohl poskládat. Má obrovské množství limitů, které bych dokázal vyřešit nákupem nové a mnohem dražší techniky. Podotýkám, že to jsem možná napůl cesty profesionálnímu nastavení některých lektorů, kteří se v technice vyloženě vyžívají. Světla mám například napojené přímo na zdroj napájení, zatímco někdo používá chytré žárovky propojené bezdrátově na hub a do internetu. Každý obdélníček a každá čára představuje kousek dílku ze skládačky a každý dílek znamená potenciální riziko, které neumožní online událost dokončit.

Z čeho se skládá online událost

Při tvorbě online události je nutné zvážit několik oblastí. Pro každý druh události jsou důležité jiné. I za sebe mohu potvrdit, že mám jiné priority v případě webináře, školení nebo klasické konzultace mezi čtyřma očima. Je výhodné dokázat celou tu technologickou mašinérii rychle spustit. Je nemyslitelné (a bohužel občas realitou) kvůli půlhodinové konzultaci hodinu štelovat techniku. Proto používám univerzální technické nastavení a podle typu události volím jen různý software. Snažím se přitom jít vždy nejjednodušší cestou, kde se toho může co nejméně pokazit. Z pohledu techniky je důležité rozmyslet:

  • vhodné LCD nebo obrazovku na PC
  • sluchátka
  • mikrofon
  • kamera, webkamera nebo DSLR
  • osvětlení
  • připojení myši a klávesnice
  • internet
  • napájení a záložní zdroje

I taková banalita jako volba mezi obrazovkou PC a LCD hraje velkou roli. Můj MacBook má poměr stran 16:10 a velmi vysoké rozlišení. Když použiji levnější LCD, budu mít například poměr stran 16:9 a rozlišení nižší. Nižší rozlišení se dobře vysílá při streamu, vyšší ale zajistí ostrá malá písmenka. Poměr stran 16:10 znamená větší pracovní plochu, ale také černé pruhy v případě streamování na YouTube, kde se používá 16:9. Přepnout z jednoho na druhé nemusí být snadné, když máte vytvořenou grafickou šablonu s určitým poměrem stran.

Za necelé dva roky experimentování jsem se toho hodně naučil. Ke každé z výše uvedených položek by bylo možné napsat další stohy textu. Kdybych dnes někomu pomáhal s výbavou studia, ve většině případů bych doporučil nepoužívat nic bezdrátového a držet se výhradně zařízení, která mají klasický USB nebo jack výstup. V opačném případě bych investoval do technického konzultanta, který by mi pomohl s celým nastavením. Prošlapávat si cestu po svém je zdlouhavé a mimořádně nákladné.

Alespoň v kategorii programového vybavení je život lektora trochu snazší. Pro většinu událostí jsem se zvykl používat skvělý Zoom. Přesto jsou situace, kdy si vybírat nemohu. Pro natáčení videa nebo živých přenosů je například nutné zvolit ošklivé OBS studio, které je vyloženě semeništěm chyb. Mnoho mých zákazníků z Microsoft ekosystému navíc preferuje pro komunikaci MS Teams, takže úplně jednobarevný život nemám ani v této oblasti.

Závěr

Organizace online událostí je mnohem náročnější, než se na první pohled zdá. V článku jsem popsal technické výzvy, které musí lektor přijmout za své. Velmi složitý svět se otevírá i v oblasti streamování přes OBS studio. Je to další rozsáhlá disciplína, která klade na lektora nároky nejen v rámci přípravy, ale i samotného živého přenosu. Pokud nemá lektor zajištěnou vlastní režii, musí kromě výkladu zvládat obsluhovat veškerou techniku. Nezřídka pak může během přenosu zjistit, že nebyl vidět, slyšet anebo jen zapomněl na YouTube stisknout tlačítko „zahájit přenos”, takže si povídal pouze sám se sebou. Mně se stalo už všechno zmíněné.

Ve zkratce

  • svět je zaplavený mnoha produkty, ze kterých není jednoduché vybírat
  • online události lze vysílat velmi levně a bezpečně, ovšem za cenu nízké kvality
  • s rostoucím nárokem na kvalitu jsou nutná speciální zařízení a rostou náklady
  • s rostoucím množstvím techniky roste pravděpodobnost, že se něco pokazí
  • pro lektora je důležité umět techniku rychle spustit, ideálně jedním tlačítkem
  • každá oblast je komplikovaná a poskládat zařízení do sebe pomůže konzultant
  • pro většinu lidí je vhodné držet se tradičních zařízení s USB a jack výstupy
  • pro většinu událostí se osvědčila aplikace Zoom, pro streamování OBS studio