Miroslav Holec
Premium

Pročištění macOS pomocí CleanMyMac X (sleva + zkušenosti)

Miroslav Holec   26. srpna 2019

Tento článek je již zastaralý. Článek nemusí popisovat aktuální stav technologie, ideální řešení a můj současný pohled na dané téma.

Na Windows se mi běžně stávalo, že vlivem experimentování a času se mi počítač zaneřádil tak, že ho kvůli rychlosti bylo nutné přeinstalovat. S macOS podobný problém nemám. Systém je pořád rychlý, přestože čas od času instaluji nové aplikace a následně je likviduji. Jediným neduhem je, že aplikace za sebou často nechávají "stopu" a tu a tam pak zabírají na disku místo soubory, které nejsou potřeba. Naštěstí existuje aplikace CleanMyMac, která podobné neduhy řeší.

CleanMyMac X

Samotná aplikace je velmi jednoduchá a mocná. Autoři mají zmapované všechny obvyklé aplikace, které si uživatelé instalují na mac a dokážou najít soubory, které jsou vhodným adeptem k odstranění. Prakticky se může jednat o:

  • cache aplikace fotografie, fotky stažené historicky ve full size
  • přílohy e-mailů z různých mail klientů
  • itunes a nacachované soubory
  • dočasné systémové soubory
  • lokalizační balíčky aplikací, které nejsou potřeba
  • staré logy
  • aplikace, které se delší dobu nepoužívají

Úvodní screen aplikace CleanMyMac X

Kromě toho aplikace umí například pročistit operační paměť před spuštěním extrémně náročných procesů, prohledat počítač na malware, zlikvidovat historii z prohlížečů, pročistit DNS cache, promazat cache z messengerů nebo například dohledat aktualizace instalovaných aplikací a automaticky je aktualizovat.

Příjemné je i menu v liště, které nabízí aktuální přehled systémových prostředků.

Systémové menu v liště macOS

Aplikaci lze zakoupit buď s doživotní licencí (ale platí se za upgrades) nebo ve formě ročního předplatného. To aktuálně stojí kolem 700 Kč. Nějakou náhodou jsem našel ještě link, který aktivuje 30% slevu, takže cena za 1 rok spadla na 500 Kč.

Super je, že v rámci nákupu je i 30 dnů záruka vrácení peněz. Pokud Vám aplikace tedy nebude vyhovovat, můžete ji v klidu "vrátit".

Zkušenosti

Místa na macu není nikdy dost. Z mého 250 GB mi zbývalo 72 GB. Po pročištění pomocí aplikace mám 113 GB volného místa. Značné množství jsem uvolnil likvidací mailových příloh a balastu kolem starších verzí Visual Studia for Mac a Rideru. Aplikace mě upozornila i na mnoho místa zapláclého obrazy dockeru. Mnoho místa v cache si nechával iTunes nebo Spotify. Odstraňoval jsem přitom v zásadě jen to, co se mi zpětně nebude znovu cachovat. S aplikací jsem tedy nadmíru spokojený a minimálně rok si ji ponechám.