Miroslav Holec
Premium

Revolut účet: cestování a výhody karty

Miroslav Holec   29. září 2022

Revolut je služba, která umožňuje peer to peer posílání peněz a jejich směnu za mezibankovní sazby. Kromě toho si lze nechat vystavit fyzické, virtuální nebo dočasné virtuální karty, se kterými lze vybírat prostředky z bankomatů nebo provádět online platby. Službu lze nastavovat pomocí mobilní aplikace pro iOS nebo Android. Revolut jsem si založil v roce 2018 a zůstal mým společníkem na cestách až doteď. Tento článek jsem po 4 letech aktualizoval, aby odpovídal současné situaci.

Začátky s Revolutem

První okamžiky s Revolutem začínají stažením aplikace, registrací nového účtu a žádostí o vydání fyzické karty. Během tohoto procesu je nutné ověřit identitu pomocí průvodce. To vše je záležitost několika minut. Fyzickou kartu si lze nechat doručit na libovolnou adresu a virtuální karta je vystavena prakticky ihned. Zhruba rok zpátky jsem si nechával zaslat novou fyzickou VISA kartu a dorazila mi během 5 dnů. Kartu jsem si přidal i do Appley Pay. PIN si lze nastavit společně s limity na kartě a to opakovaně a zdarma. Když zrovna kartu nepoužívám, mohu ji zdarma dočasně blokovat. Je to u mě běžná praxe, protože Revolut používám především na cestování.

Založení účtu zdarma

Já používám po celou dobu běžný Standard účet, je však možné zvolit jeden ze tří placených plánů. Vyšší plány jsou zatížené měsíčním poplatkem, ale nabízejí některé výhody navíc. V tomto článku popisuji tedy výhradně Standard účet (ten zdarma).

Zasílání peněz na účet

Karty od Revolutu jsou debetní. Jinými slovy je nejprve nutné na Revolut účet poslat finanční prostředky, které můžete následně čerpat různými způsoby pomocí všech vydaných karet. Založený účet není napojen na žádný zdroj peněz a není se třeba bát, že by došlo k přečerpání a mělo dojít k automatickému vyžádání finančních prostředků z jiných zdrojů (PayPal, jiná karta, založení úvěru, ...). Zkrátka máte jistotu, že propálíte jen to, co si pošlete na Revolut účtu.

Od konce dubna 2018 již Revolut podporuje příjem peněžních prostředků v české měně (vedle dalších 28 měn) bez dodatečného převodu. Zjednodušeně když nabiijete Revolut kartu 100 Kč, dostanete 100 Kč (logické, ale dříve tomu tak nebylo). Nejsnazší je na Revolut poslat peníze pomocí jiné karty. Lze ale použít i bankovní převod, dobíjet pomocí SEPA plateb nebo přijímat peníze od jiných uživatelů Revolutu. Já osobně si posílám peníze výhradně pomocí debetní karty, kterou mám u ČSOB.

Měnové účty jako hlavní lákadlo

V Revolut účtu přímo v aplikaci si lze nastavit podporu pro měny, kterými platíte nejčastěji. V mém případě to jsou po celé 4 roky EUR, USD a CZK. Pokud tedy půjdu platit na zahraniční obchod v EUR, peníze se mi primárně stáhnou z EUR účtu. Pokud bych EUR účet neměl a nebo bych na něm neměl dostatek peněz, došlo by ke stažení z CZK účtu s tím, že pro přepočet na EUR by se použil aktuální mezibankovní kurz. Je to ten kurz, který vám ukáže například Google, když do vyhledávání zadáte "EUR to CZK". Výhoda vlastních účtů spočívá v tom, že převod můžete provést když je to výhodné a později tak platit výhodněji, než kdybyste čekali na den platby (kdy kurz může být nevýhodný). Další účel těchto účtů je možnost převodu přímo v dané měně (například máte EUR účet u české banky a chcete si dobít EUR účet u Revolutu).

Já obecně čas od času sleduji kurzy měn a když je to výhodné, koupím si EUR nebo USD za pár desítek tisíc, protože je časem stejně utratím v zahraničí. Když už mi náhodou peníze na cizoměnovém účtu dochází, provedu si včas převod z CZK a to ve všední dny. O víkendu a ve svátky jsou totiž kurzy nevýhodné. Nechci tedy dopustit, aby docházelo k jakýmkoliv (třeba automatickým) konverzím měn při nákupech.

Mimochodem, teď zrovna JE dobrá příležitost nakoupit si EUR na dovolenou celkem levně. Už to je dobrý důvod si Revolut založit a pár korun si tam poslat.

image-20220928225652408

Výběry z bankomatů spíše pro krizovku

Před 4 lety jsem Revolut používal i pro výběry peněz z bankomatů v zahraničí. Potíž je, že na tento výběr je nastaven měsíční limit (cca 4500 Kč a to v maximálně 5 výběrech), takže je to spíše pro nouzové případy. Výběr nad tuto částku už je zpoplatněn 2 % z vybírané částky. Poplatky banky provozující daný bankomat samozřejmě zaplatíte tak či onak. Čili pokud budete vybírat v ATM v oblíbeném Thajsku, nebudete platit poplatky za výběr české bance, ale poplatky thajské bance zaplatíte (v roce 2018 to bylo 150 - 220 THB / transakci). Od té doby, co mám Premium účet u ČSOB už tuto možnost nevyužívám (u ČSOB mám vše zdarma bez omezení). Je ale dobré mít tuto záložní možnost.

Nedostatky

Ještě v roce 2018 a 2019 jsem zaznamenal řadu nedostatků. Občas mi některé bankomaty nabízely podivné konverze (například GBP na EUR místo CZK na EUR). Víkendová přirážka při měnové konverzi byla navíc u některých měn zvýšena (například zmíněný THB). Špatné zkušenosti jsem měl také s virtuálními kartami, které nebyly podporovány všemi on-line službami. Všechny tyto nedostatky jsem ale v průběhu času eliminoval a vlastně ani nevím, jestli jsou stále aktuální.

Peníze z bankomatů již nevybírám, o víkendu převody neprovádím a virtuální karty používám jen výjimečně na pochybných e-shopech. Poslední dva roky nemám s Revolutem žádný problém.

Využití v praxi: dovolená

Revolut používám jen při cestování do zahraničí. V Čechách mi vlastně nedává žádný smysl, protože mám hromadu jiných karet, kde využívám řadu jiných výhod. Přijde mi ideální si čas od času poslat pár korun na cizoměnové účty při dobrých kurzech a na dovolené pak takto výhodně směněné peníze utrácet. Na poslední dovolené v září 2022 jsem na Tenerife zaplatil Revolutem úplně všechno. O každé platbě mi dá aplikace okamžitě vědět a na jednom místě mám historii útraty z celé dovolené. Nemusím nic lovit po jiných účtech. Ke každé transakci si lze navíc nastavovat kategorie a poznámky, takže o to více mám po dovolené přehled, kolik co stálo.

Další zajímavé funkce

Za poslední roky se toho Revolut naučil mnoho nového. Lze například nakupovat kryptoměny a akcie nebo vést junior účty pro děti. Nákup kryptoměn občas používám, ale je to spíše jen zábava za pár stovek, než snaha vytvářet kryptoměnové portfolio. Na to jsou vhodné jiné služby. Stejně tak akcie a další cenné papíry nakupuji jiným způsobem. Věřím ale, že pro někoho to může být zajímavá funkce navíc.

Ve zkratce

  • založení účtu u Revolut je zdarma
  • na pochybných e-shopech platím virtuální kartou
  • když karty nepoužívám, mám je zablokované
  • výběr z bankomatu mám jako záložní možnost
  • peníze si převádím na cizoměnové účty vždy ručně
  • revolut používám především na dovolené

Založení účtu zdarma

Obchodování na finančních trzích je vysoce rizikové. Nikdy neriskujte více, než si můžete dovolit ztratit. Na webu zveřejňuji své názory a svůj přístup k investování, všechny zde uvedené informace jsou určeny pouze ke studijním účelům. Konkrétní investice, které jsou dobré pro mě, nemusí být dobré pro Vás. Neposkytuji žádnou z hlavních či vedlejších investičních služeb vyjmenovaných v zákoně o podnikání na kapitálovém trhu č. 256/2004 Sb.