Miroslav Holec
Premium

Školení v pondělí

Miroslav Holec   17. dubna 2024

Proč nevidíte v kalendáři pondělí jako školící den?

Na základě dohody je možné školení uspořádat jakýkoliv pracovní den. Přesto pondělí standardně neukazuji v kalendáři. Mám pro to více důvodů, přitom ty základní popisuji níže. Než společně naplánujeme školení v pondělí, projděte si prosím mé následující postřehy.

Nepředvídatelnost

Pondělí je první pracovní den po víkendu, což z něj činí nepředvídatelný den pro mě i pro účastníky školení. Již několikrát se mi stalo, že jsem během víkendu onemocněl a neměl jsem šanci dostat informaci o odkladu školení účastníkům dříve, než dorazili do práce a přečetli si e-mail. V jednom případě se účastníci během víkendu přesouvali z Moravy do Prahy.

Ze strany firem se mi již stalo, že během víkendu aplikace vyžadovala okamžitý zásah. Část vývojářů tak ze školení nic neměla, protože musela řešit potíže, která vznikly během víkendu. V neposlední řadě bývá pondělí a pátek populární pro prodlužování víkendů. Je tak vždy větší pravděpodobnost, že se někdo nebude účastnit, přestože to původně měl v plánu. Pondělí bývá dnem schůzek, takže je dost vysoká šance, že někomu na den školení přistane v kalendáři nějaká povinná pozvánka.

Doprava

Většina mých školení probíhá v Praze a ve větších městech. Doprava v pondělí bývá naprosto katastrofální. Při pondělních školeních se běžně stává, že účastníci nestíhají dorazit na školení včas. Buď se zdrží v zácpě nebo nabírají zpoždění ve vlaku při cestě ze vzdáleného místa. Je škoda se o část školení připravit. Chcete-li udělat školení v pondělí, doporučuji s tímto počítat a připravit i online schůzku pro případ, že někdo nestihne dorazit včas.

Koncentrace

Různé studie a průzkumi ukazují, že pondělí není příliš produktivní den. Lidé mají ještě hlavu plnou víkendových aktivit a tudíž se nedokáží plně koncentrovat. Účastníci bývají často unavení z fyzických aktivit na zahrádce nebo ze společenských aktivit. Pár lidí s kocovinou jsem školil a kromě prezentace si podle mého nic moc neodnesli.

Pakliže výše uvedené berete na vědomí a jste se vším OK, není problém se dohodnout i na pondělním termínu.