Miroslav Holec
Premium

Superčitelný kód s neproporciálním fontem a ligaturami

Miroslav Holec   6. září 2017

Tento článek je již zastaralý. Článek nemusí popisovat aktuální stav technologie, ideální řešení a můj současný pohled na dané téma.

Kolega mi nedávno ukázal zdrojový kód s neproporciálním fontem používajícím ligatury. Právě ligatury (česky slitky) mě velmi zaujaly. V minulosti i dnes se ligatury používají pro určité dvojice písmen (např.: f a i), které by v případě neproporciálního písma (psací stroje) nevypadaly tak dobře a hůře se četly. Ale o to tu nejde. Mě totiž zaujaly následující konstrukce:

ukazka-if

ukazka-nerovnitka

ukazka-expressions

ukazka-js

ukazka-html

Kde ta písma vzít?

Je celá řada míst, kde se dají písma stáhnout. V podstatě stačí hledat monospaced ligatures a Google vám se vší ctí a parádou nabídne celou řadu možností. Příklady výše jsou ukázány na fontu Fira Code, který vypadá nejelegantněji. Alternativní může být například Hasklig.

Instalace do Visual Studio

V případě, že používáte Visual Studio (nejlepší IDE na této planetě), stačí učinit dva kroky ke štěstí:

  1. Nainstalovat stažený font do Windows
  2. Změnit písmo pro editor v nastavení Visual Studia

1/2. Instalace fontu do Windows

Stačí jen otevřít ZIP balíček a najít všechny varianty písma *.ttf. Na TTF soubor pak stačí poklepat, čímž se otevře detail písma. Kliknutím na Instalovat se písmo přidá.

instalace-2

2/2 Nastavení písma ve Visual Studio

Po instalaci fontu je nutné znovu spustit Visual Studio. V menu se zvolí Tools -> Options a v nabídce Environment -> Fonts and Colors, kde je možné najít nainstalované písmo.

instalace-do-vs

A to je celá věda.