Miroslav Holec
Premium

Windows Phone 8 market share 2014

Miroslav Holec   23. listopadu 2014  update 29. března 2016

Tento článek je již zastaralý. Článek nemusí popisovat aktuální stav technologie, ideální řešení a můj současný pohled na dané téma.

V dnešním postu bych rád shrnul několik poznatků a závěrů k vývoji aplikací pro platformu Windows Phone.

Windows Phone Market Share (Holec Apps)

Celková situace

Celkové příjmy z aplikací, které jsem vytvořil klesly o 9,56% oproti původnímu roku ve stejném období. K tomu je ale třeba dodat, že minulý rok byla na trhu česká aplikace Éčka, která dost výrazně příjmy zvyšovala. Zároveň je také příčinou, proč je podíl tento rok oproti minulému na českém trhu tak nízký (44% -> 17%). Při porovnání příjmů z nejdůležitější (Core) aplikace (gTranslate) je již situace jiná (+35,5%). Výrazně tomu přispěl překlad aplikace do nových jazyků a samotná situace na některých trzích, kde se platforma Windows Phone celkem prosadila.

Poslední 2 měsíce

  1. Mexico (17,47%)
  2. Czech republic (17,46%)
  3. Germany (10,10%)
  4. United Kingdom (8,08%)
  5. USA (5,05%)
  6. Russian Federation (5,05%)
  7. Brazil (5,05%)
  8. Italy (4,04%)
  9. Spain (3,03%)
  10. France (3,03%)

Z tabulky (byť to není patrné) je překvapující jak dobře si vede gTranslate v Mexiku. Německo je dlouhodobě silné, stejně jako UK + USA. Naprostým zklamáním je pro mě ruský trh, od kterého jsem měl velká očekávání. Ještě minulý rok se zdálo, že právě odtud půjde alespoň 15% příjmů z aplikace ale podíl tu dost silně klesnul. "Tradiční" země, kde se platformě WP relativně daří (Itálie / Španělsko) jsou přitom celkem v pozadí. Závěrem by tedy mohlo být, že aplikaci gTraslate se daří na méně rozvinutých trzích, kde je méně kvalitních aplikací.

Ukončuji vývoj pro Windows Phone

Přes tato celkem pozitivní čísla jsem se rozhodl definitivně ukončit nejen vývoj aplikací pro platformu Windows Phone ale i veškerou podporu této platformy a soustředit se na vývoj webových aplikací a aplikačních rozhraní. Poslední rok se toho stalo mnoho a hodnota mého času vzrostla příliš vysoko, než aby se náklady na vývoj jakékoliv interní aplikace pokryly. Vzhledem k úzkému zaměření na cloudové služby, API a webové aplikace již nebudu nadále vyvíjet Windows Phone aplikace ani na zakázku. Platformě WP tímto přeji hodně úspěchů a doufám, že si ještě najde mnoho spokojených uživatelů.