Miroslav Holec
Premium

Zkušenosti z certifikace Microsoft 70-486

Miroslav Holec   21. března 2015  update 29. března 2016

Tento článek je již zastaralý. Článek nemusí popisovat aktuální stav technologie, ideální řešení a můj současný pohled na dané téma.

V tomto článku bych se chtěl podělit o zkušenosti související s certifikací 70-486 od Microsoftu.

Důvody, proč jsem chtěl zkoušku složit jsem měl dva:

  1. Uvědomuji si, že někteří lidé kvantifikují znalosti a erudovanost odborníků na základě získaných achievementů :)
  2. Měl jsem pocit, že zkouška dobře shrnuje poznatky z oblasti vývoje MVC aplikací a donutí mě se podívat na některá témata, na která bych se jinak nepodíval (nezaměňujme s "jsou k ničemu").

Zdroje pro studium

Na zkoušku jsem si přečetl celou knihu Exam Ref 70-786 + v některých případech mi pomohla videa z PluralSight. Skvělý rozcestník co se videokurzů týče najdete přímo na PluralSight blogu. Protože MVC aplikace vyvíjím celkem intenzivně, některá témata mi byla blízká a v podstatě jsem se nedozvěděl nic nového. Některé oblasti pro mě byly celkem neprobádané, například:

  • WebSockets
  • Přístupnost + WAI-ARIA
  • CodeContracts
  • Claims-Based authentication
  • Health monitoring

Nedá se říct, že by některá kapitola byla úplně mimo mísu.

Koncepce zkoušky

Před samotnou zkouškou ve středisku se prokážete dvěma doklady (před půl rokem si dělali i fotografii - možná při druhé návštěvě už to odpadá), podepíšete cár papíru a... budete zbaveni všech přebytečností (mobilní telefon, klíče, propisky, všechny papíry atd..). Cenné věci si zamknete do skřínky. Do místnosti jdete s klíčkem od skřínky, občankou, nějakou tabulkou na poznámky a propiskou, kterou dostanete. Kapesníky si můžete vyžádat - vlastní mít nesmíte. Nevím o tom, že by taková přísnost panovala při zkouškách na nějaké vysoké škole (bohužel).

Test se skládá z asi 50 otázek rozdělených do pěti bloků dle témat. Správně může být jedna nebo i více odpovědí. Otázka je položená buď jako autonomní nebo je dána případová studie v rámci které dostanete set otázek. Mám pocit, že vždy když mohlo být více správných odpovědí, tak jich skutečně bylo správných více než jedna. Toho jsem si všiml už během přípravy na zkoušky.

I v případě autonomních otázek jsou dotazy spíše teoretického charakteru, tedy zasazené do nějaké případové studie a zkoumají, jak byste danou situaci řešili. Některé otázky jsou formou drag and drop za účelem sestavení code snippetu.

Z toho vyplývá, že občas je těžké shodnout se s tím, jak byla myšlena otázka a v hlavě se vám vybaví dvě možnosti jak odpovědět v závislosti na tom, jak asi otázka byla míněna. Říkáte si: "jde jim striktně o efektivitu, nebo o správnost řešení". Z toho důvodu je nutné se na otázky připravit z různě se povalujících zdrojů na internetu a alespoň některé si projít.

Náročnost zkoušky

Zkouška mi subjektivně těžká nepřišla, nicméně uznávám, že jsem se na ní dobře připravil. MVC aplikace vyvíjím denně a certifikaci jsem bral jako příležitost jak si rozšířit obzory. Nová témata jsem studoval do hloubky a obvykle jsem si vše zkoušel ve Visual Studiu prakticky spíše než že by mi šlo jen o to se nadrtit na zkoušku. Otázky jsou často jednoduché a týkají se nějaké základní funkce, kterou vývojář denně používá ale přesto způsob jak jsou položené vyžaduje soustředění se na detaily. Co se týče samotného testu, platí jednoduchá pravidla:

  • V případě případové studie si ji celou nejprve přečíst a uvědomit si celý kontext
  • Pozorně si přečíst otázku
  • Zvážit vždy všechny možnosti (i když první se jeví jako správná)
  • Snažit se možnosti vyřazovat, hledat známku toho, proč není akceptovatelná (spíše než hledat ty správné)
  • U otázek "zaškrtněte více" předpokládat, že správně budou alespoň 2 možnosti
  • Nemůžete-li si vybrat z možností, znova si přečtěte otázku, případě projeďte případovou studii (často tam je skrytá odpověď)
  • To samé platí, pokud máte pocit, že otázka po vás vyžaduje víc než jen kalkulačku (kterou máte v zkouškové aplikaci k dispozici)

Po projití ucelé části máte příležitost udělat Review a otázky po sobě zkontrolovat. Pak se jde vždy na další tématickou část.

Jak začít

Pokud chcete certifikaci získat, nejsnazší je začít přímo na stránkách Microsoftu, kde se dozvíte o zkoušce to nejdůležitější. Především osnovu, odkazy na zdroje pro studium atd. Zkoušku můžete plánovat s Pearson VUE nebo Prometric a tam vybrat středisko, kde zkoušku složíte. Za mě doporučuji Gopas, kde jsem byl už v minulosti jako tester pro OMG OCUP 2. Klidné, pěkné prostředí a profesionální přístup.

Závěr

Po složení zkoušky, tedy získání alespoň 700 bodů dostanete papír potvrzující složení zkoušky s podrobným výsledkem. Do 7 dnů by měly na email dále dorazit údaje pro přístup na stránku MCP a poté je možné spárovat účet s Microsoft účtem. Já měl štěstí a naskóroval jsem 840 bodů. Když už mám zkoušku za sebou, mohu za všechny lidi, kteří ji předemnou složili říct, že člověk s certifikátem má minimálně dobrý základní přehled v dané oblasti. Certifikace v žádném případě nezajišťuje schopnost prakticky a samostatně řešit problémy ale říká o držiteli, že má o dané problematice komplexní přehled. Tak to nicméně funguje asi se všemi zkouškami.