Miroslav Holec
Premium

Zkušenosti s účtem Revolut - stojí to za to?

Miroslav Holec   6. června 2018

Tento článek je již zastaralý. Článek nemusí popisovat aktuální stav technologie, ideální řešení a můj současný pohled na dané téma.

Revolut je služba, která umožňuje peer to peer posílání peněz a jejich směnu za mezibankovní sazby (s podporou více než 130 měn). Kromě toho si lze nechat vystavit fyzické, virtuální nebo dočasné virtuální karty, se kterými lze vybírat prostředky z bankomatů nebo provádět online platby. Službu lze nastavovat pomocí mobilních aplikací pro iOS nebo Android. Protože hodně cestuji a Revolut mi přijde jako bezpečný způsob placení, rozhodl jsem se Revolut využít a používat ho i v běžném životě. Má to ale i temná zákoutí.

První kroky s Revolutem

První okamžiky s Revolutem začínají stažením aplikace, registrací nového účtu a žádostí o vydání karty. To je záležitost několika minut. Fyzickou kartu si lze nechat doručit na libovolnou adresu (což běžné banky většinou nechtějí umět) a virtuální karta je vystavena prakticky ihned (banky už moc nevydávají). Fyzická karta mi dorazila asi za 10 dní. PIN si lze nastavit dle své libosti zdarma v aplikaci (což běžné banky také nechtějí umět). V obou případech je karta vydána za poplatek 5,99 EUR (což je trochu zlodějna, protože minimálně jedna karta by mohla být IMHO free).

Založení účtu zdarma


Revolut si můžete výhodně založit na oficiálních stránkách.

Vedle free účtu existuje ještě účet Premium, který je placený a nabízí řadu dalších výhod. Pro občasné cestování nebo použití karty v ČR premium účet pro většinu lidí nemá smysl. V tomto článku popisuji tedy výhradně free účet.

Dobití karty

Karty od Revolutu jsou debetní. Jinými slovy je nejprve nutné na Revolut účet poslat finanční prostředky, které můžete následně čerpat různými způsoby pomocí všech vydaných karet. Revolut účet ale není napojen přímo na žádnou jinou banku, účet ani kreditní kartu apod, čili není se třeba bát, že by došlo k přečerpání a mělo dojít k automatickému vyžádání finančních prostředků z jiných zdrojů (PayPal, jiná karta..). Zkrátka máte jistotu, že propálíte jen to, co je na Revolut účtu.

Od konce dubna 2018 již Revolut podporuje příjem peněžních prostředků v české měně (vedle dalších 25 měn) bez dodatečného převodu. Zjednodušeně když nabiijete Revolut kartu 100 Kč, dostanete 100 Kč (logické, ale dříve tomu tak nebylo). Nejsnazší je na Revolut poslat peníze pomocí jiné karty. Lze ale použít i bankovní převod, dobíjet pomocí SEPA plateb nebo přijímat peníze od jiných uživatelů Revolutu.

Měnové účty

V Revolut účtu přímo v aplikaci si lze nastavit podporu pro měny, kterými platíte nejčastěji. V mém případě to jsou EUR, USD a CZK. Pokud tedy půjdu platit na zahraniční obchod v EUR, peníze se mi primárně stáhnou z EUR účtu. Pokud bych EUR účet neměl, došlo by ke stažení z CZK účtu s tím, že pro pčepočet na EUR by se použil aktuální mezibankovní kurz. Je to ten kurz, který vám ukáže například Google, když do vyhledávání zadáte "EUR to CZK". Výhoda vlastních účtů spočívá v tom, že převod můžete provést když je to výhodné a později tak platit výhodněji, než kdybyste čekali na den platby (kdy kurz může být nevýhodný). Další účel těchto účtů je možnost převodu přímo v dané měně (například máte EUR účet u české banky a chcete si dobít EUR účet u Revolutu).

Výběr z bankomatů

Poslední výhodou je možnost vybírat výhodně z bankomatů. Zatímco výběry z bankomatů kartami českých bank většinou podléhají poplatkům (a to především v zahraničí dosti vysokým), v případě Revolutu lze bezplatně vybrat až 200 EUR / měsíc z bankomatů po celém světě, které podporují danou kartu. Pokud byste vybírali nad 200 EUR, platí se již poplatek 2% z vybírané částky. Poplatky banky provozující daný bankomat samozřejmě zaplatíte tak či onak. Čili pokud budete vybírat v ATM v oblíbeném Thajsku, nebudete platit poplatky za výběr české bance, ale poplatky thajské bance zaplatíte (obvykle 150 - 220 THB / transakci).

O čem se moc nepíše aneb temná zákoutí Revolutu

Pokud jste se pro Revolut nadchly, tak si dovolím pokračovat a zaměřit se na nedostatky a potíže, kterým můžete čelit. Není totiž všechno zlato, co se třpytí.

Kurzy nejsou vždy výhodné

Všichni sice mluví o výhodnosti mezibankovních kurzů, ale je tu jedna drobnost, kterou jsem nedávno vypozoroval. O víkendu Revolut nastavuje přirážku 0,5% při převodech proto, aby se sychroval pro případné znehodnocení měnového kurzu během víkendu. Pokud cestujete rádi do Thajska (což dělá dost Čechů) nebo do Ruska (což asi nedělá skoro nikdo), tak přirážka pro Rubl a Baht je dokonce 1,5%.

Takže když si spočtete, že vybrat za měsíc můžete jen 200 EUR bez poplatku (směšných cca 5100 Kč), o víkendu máte kurz navýšen o 1,5% a vydání karty stojí 5,99 EUR, je otázka, zda to někomu zrovna dovolenou v Thajsku spíše neprodraží. Obecně tak mezibankovní kurzy budou zajímaé tam, kde by za normálních okolností procházel přepočet přes další meziměnu (např.: EUR).

Někdy platby nefungují

U Revolutu si lze nechat vydat kartu VISA nebo MasterCard. MasterCard dostanete jen k Premium účtu. Podle zkušeností uživatelů (jako například já) je VISA karta problémová a občas nefunkční. V některých zemích VISA kartou nejde platit vůbec, kromě toho některé platby mi přestaly záhadně procházet (PayPal kartu přestal akceptovat). Takže se můžete dostat do situace, kdy si stejně s Revolut nevystačíte.

Bezpečnost

Pro online transakce je tak ideální použít virtuální kartu, kterou lze kdykoliv zmrazit a následně povolit. Další možností jsou dočasné karty (jednotransakční / disposable), které jsou však nabízené jen Premium účtům. Revolut v současné době nepodporuje 3D Secure a podpora 3D Secure se zřejmě v blízké době ani neobjeví. Nejde jen o čistě problém bezpečnosti ale i toho, že někteří prodejci 3D Secure vyžadují. V takových případech je Vám karta k ničemu.

Měsíční / roční transakční limit

Dalším (menším) omezením je limit 6000 EUR (cca 154 tis Kč) na veškeré transakce. Tento limit je třeba si hlídat především při intenzivnějším používáním při cestě do zahraničí (koupíte letenky pro celou rodinu, výběry v ATM, pošlete na Revolut peníze, atd.). Dalším limitem je maximum 15 000 EUR (cca 385 tis Kč) na odchozí platby za rok. Podle všeho tento limit je agregací nad všemi vydanými kartami. Tyto informace berte s rezervou, jelikož chybí v oficiální dokumentaci a jedná se o zkušenosti uživatelů. V neposlední řadě mnoho limitů Revolut průběžně mění.

Nebezmezné dobíjení

Dost nepříjemným omezením je částka, kterou lze Revolut dobíjet pomocí kartové platební transakce. Pokud se nic nezměnilo od posledního měsíce, dobíjet jsem mohl 250 EUR / 24h. Když byla česká měna zavedena, byl tam několik dní dokonce bug, který umožnil dobít jen 250 CZK / 24h. Pokud chcete před cestou poslat větší částkou, je potřeba si platby rozložit do více dnů.

Update 27.6. - Nečekaná konverze online

Včera se mi stalo něco, na co určitě také uživatel dříve či později narazí. Platil jsem kartou nákup na rohlik.cz asi za cca 1000 Kč, přičemž na CZ účtu Revolutu jsem měl jen pár set korun. Revolut automaticky použil USD účet a provedl konverzi CZK na USD a platba proběhla s koverzí měny. Čili pokud si neuhlídáte stav účtu, tak se vám snadno stane, že si zaplatíte za další nechtěnou koverzi. Kdyby tu platbu Revolut odmítl, v podstatě bych použil jinou CZ kreditku a nemusel bych si zbytečně pálit USD účet.

Update 2.7. - Další nečekané konverze - ATM

Další průšvih. Je neděle a potřebuji EURa na cestu na Slovensko. Rozhodl jsem se využít Revolut, protože v Edenu vedle mě stojí bankomat, který vydává EURa. Jenomže je neděle a tudíž špatný kurz. Čekám do pondělí a převedu si peníze na CZ účet, dělám výhodnou konverzi na EUR účet u Revolutu. Jdu k bankomatu v Edenu, že vyberu EURa bez konverze. Po vložení Revolut karty se konečně dostávám k samotnému výběru. Studená sprcha, bankomat mi nabízí konverzi z GBP na EUR.

Závěr

Používání Revolutu má sice určité výhody, nicméně většina z nich je vykoupena řadou malých omezení, na které člověk musí myslet. Osobně mi to přijde jako když si necháte vystavit kartičku v Tescu nebo jiném obchodě. Osobně jsem si Revolut zařizoval hlavně kvůli bezpečnosti. Přišlo mi dobré mít virtuální kartu čistě na online platby a cestovatelské placení do zemí, kde se nebojí vám kartu vytrhnout z ruky a na celý obchod na vás křičet, jaký máte PIN (Vietnam, HCMC) nebo si kartu regulérně okopírovat a přiložit k objednávce (Filipíny, Puerto Princesa). Zatím to funguje, až na to, že půlka služeb se mi teď vypíná, protože platby neprocházejí (Spotify, PayPal, Google). Dokud tedy nebude zavedeno 3D Secure nebo nebude možné objednat MasterCard v rámci free účtu, je zde velké riziko, že kartu nepůjde ani rozumně použít.

Založení účtu zdarma


Revolut si můžete výhodně založit na oficiálních stránkách.