Miroslav Holec
Premium

Změny v osnovách školení .NET 6 od dubna 2022

Miroslav Holec   21. března 2022

V listopadu 2021 Microsoft představil novou verzi frameworku .NET 6. Řadu novinek jsem měl možnost já i zákazníci vyzkoušet v praxi a na základě zpětné vazby jsem provedl úpravy v osnovách školení tak, aby obsah odpovídal tomu, s čím se vývojář setká na reálných projektech. Níže je zkrácený přehled změn ve školeních.

Změny v osnovách školení .NET 6 od dubna 2022

V listopadu 2021 Microsoft představil novou verzi frameworku .NET 6. Řadu novinek jsem měl možnost já i zákazníci vyzkoušet v praxi a na základě zpětné vazby jsem provedl úpravy v osnovách školení tak, aby obsah odpovídal tomu, s čím se vývojář setká na reálných projektech. Níže je zkrácený přehled změn ve školeních.

Vývoj aplikací v ASP.NET Core 6

Školení prošlo mnoha drobnými změnami. Nově se snažím zcela vyhnout oblasti MVC a zaměřit se výhradně na společné vlastnosti frameworku ASP.NET Core. Ukazuji nový model hostování z .NET 6*pomocí WebApplication a částečně se věnuji i minimal endpointům. Nový mechanismus není zrovna dokonalý, takže do školení zařazuji i tipy, jak si hosting model přizpůsobit. V neposlední řadě jsem vybral několik v praxi užitečných novinek z .NET 6, které vývojář ocení na projektech.

Školení ocení i vývojáři, kteří jej absolvovali v minulosti. Jednak si obživí informace, dozví se o novinkách v .NET 6 a vše si vyzkouší na zbrusu novém workshopu.

Entity Framework Core 6

Školení EF Core 6 vždy přizpůsobuji na základě dohody. Je to školení, jehož kompletní obsah pro nováčky již nelze vměstnat efektivně do jednoho dne. Naštěstí mnoho firem potřebuje spíše update z klasického EF na EF Core, což je během jednoho dne naprosto ideální. Školení dle dohody také mohu rozšířit o webinářovou část, do které promítnu pokročilá témata. Příkladem je zahrnutí některých témat z EF Core 6, která jsou časově náročná, avšak využije je jen zlomek vývojářů.

Blazor Server & WebAssembly

Vzhledem k poptávce po Blazoru jsem se rozhodl, že toto školení opět vracím do nabídky. Přestože jsem téma vypsané neměl, stejně jsem ho stále školil. Během školení zdůrazňuji rozdíly mezi Blazor Server a WebAssembly, primárně ale vše ukazuji na Blazor Server, po kterém je výrazně větší hlad a který mi dává větší smysl. V rámci .NET 6 releasu jsem do školení propsal například globální odchycení chyb, novou komponentu head a další. Okrajové fíčury nebo tvorbu hybridních modelů jsem do školení kvůli okrajovému využití nedával.

Design REST API

V tomto školení nedošlo k obsahovým změnám, ale vylepšil jsem prezentaci, přidal mnoho nových diagramů a ukázek. Nově jsem rozšířil praktickou část, aby si každý mohl návrh REST API vyzkoušet a zamyslet se nad různými případy z praxe. K návrhu API nově používám program Stoplight Studio, které je pro vývojáře a analytiky srozumitelnější, než ruční psaní specifikace v OAS.

Vývoj REST API v .NET 6

Školení ponechávám víceméně v dosavadní podobě s tím, že návrh některých API endpointů ukazuji na nové funkcionalitě Minimal APIs. Na základě dohody lze tuto část zcela vynechat nebo ji realizovat jako doplňující webinář, během kterého ukazuji Minimal APIs do detailů. Jelikož .NET 6 pro vývoj API nepřinesl nic nového, ani nebylo nutné do osnovy nijak zasahovat.

ASP.NET Core gRPC

Vzhledem k pozitivnímu ohlasu na tzv. code first gRPC jsem školení upravil tak, že v úvodu ukazuji obecné principy gRPC služeb, ale streamování a složitější komunikaci již ukazuji na modelu code first. Vedle toho je ve školení ukázka reflection a použití toolingu, aby bylo možné i služby postavené metodou coe first sdílet cross-platform.

Update z .NET Core na .NET 6

Školení je vhodné pro vývojáře, kteří mají s vývojem .NET Core aplikací již zkušenosti a hledají novinky. Neomezuji se na .NET 6, ale v podstatě ukazuji kam se posunul .NET Core framework od verze 3.0. Díky tomu vývojář dostane ucelený pohled na novinky za poslední 2 roky a seznámí se s klíčovými novinkami v C# 8 až C # 10 a novinkami v .NET 5 i .NET 6. Velmi efektivní je toto školení zkombinovat se službou Code Review, díky čemuž dokážu v kódu najít slabiny a osnovu školení doplnit o řadu praktických tipů.

Vyřazená školení

O následující dvě školení byl nižší zájem a vzhledem k náročnosti jejich údržby jsem se je rozhodl z nabídky vyřadit. Stále je možné tato školení uspořádat na zakázku.

  • Testování REST API
  • Vývojářské nástroje v .NET 6