Miroslav Holec
Premium

Certifikace Microsoft MS 70-480, zkušenosti, tipy

Miroslav Holec   30. června 2015  update 29. března 2016

Tento článek je již zastaralý. Článek nemusí popisovat aktuální stav technologie, ideální řešení a můj současný pohled na dané téma.

Snažím se dodržet své "předsevzetí" a proto se už téměř s pravidelností opět podělím o zkušenosti z další získané certifikace 70-480 - Programming in HTML5 with JavaScript and CSS3. Tentokrát byla řada termínů v Gopasu obsazená, takže poprvé jsem upřednostnil testovací centrum ALEF NULA.

Certifikace

Jak napovídá název, certifikace se zaměřuje na tři relativně rozsáhlé oblasti: HTML5, JavaScript a CSS3. Konceptuelně jsem nebyl moc nadšený, protože oproti předešlým certifikacím, které jsem absolvoval je toto spíše zkouška ze zbytečného a v praxi často nepoužívaného. Zisk certifikace se pojí s označením Microsoft Specialist a patří do kolekce MCSD. Zároveň se jedná o zkoušku, která může být v rámci MCSD nahrazena alternativou 70-483 (Programming in C#).

Obsah zkoušky

Faktem je, že i když název trochu evokuje, že se bude testovat hlavně z HTML5 a CSS3, není to úplně pravda. Otázek souvisejících přímo s HTML5 (například značkama) je relativně málo. Zkouška se zaměřuje na schopnost programování. Tedy většina otázek se točí kolem HTML5 API, manipulace s DOMem nebo například komunikací s webovými službami. Dost velké zastoupení má v testech JavaScript a jQuery.

CSS3 až do krve

Co jsem na zkoušce nepochopil je notorické zkoušení CSS3 vlastností, které nemají v podstatě žádnou nebo malou podporu v prohlížečích a v praxi se ani nepoužívají. Možná je to můj pocit, ale snahou testu v oblasti CSS3 není ověřit schopnosti použití běžných elementů ale spíše znalost těch nových (v praxi nepoužívaných) vlastností specifikace CSS3.

Trocha grafiky prý neuškodí

Asi jsem ze staré školy, ale nikdy jsem nebyl moc uchvácen grafickýma demama HTML5. Poprvé jsem se s nimi setkal na konferenci Google Developer Day už v roce 2011 a i po čtyřech letech v této oblasti neexistuje žádná změna. I dnes se ukazují stále stejně stupidní dema, která jsou v praxi nepoužitelná. Většinu grafických funkcí HTML5 + JS si tedy i nadále asociuji spíše s měřítkem výkonnosti webových prohlížečů, nad kterým si honí ego především tvůrci prohlížečů. Neznám příklady z praxe, kde by vývojář měl potřebu kreslit si čtverečky nebo rybičky pomocí JavaScriptu, HTML5 a otáčet je o 90 stupňů doleva nebo doprava.

Dvakrát přečti a jednou škrtni

Přejedu očima 4 možnosti a na první pohled vyberu tu, která je zřejmě správná. Z praxe. Automaticky vyloučím jednu z možností, která je taková příliš jednoduchá, něco jí chybí a v praxi by byla k ničemu. A v tom zápalu samozřejmě přehlédnu, že vybraná možnost má nějakou trapnou syntaktickou chybu. Jinými slovy je nutné si opravdu každou otázku důkladně přečíst a popřemýšlet nad tím, zda se Microsoft nesnaží trochu vývojáře oblbnout. To je nicméně pravidlo všech MS zkoušek a jeho přítomnost se mi celkem líbí.

Tipy k přípravě

Dobrým studijním zdrojem je kniha přímo od Microsoft Press, která obsahuje všechny kapitoly, včetně ukázkových příkladů k testu. Další zajímavý zdroj je Pluralsight, kde je řada souvisejících videí. Zkouškové otázky se povalují i na internetu a před samotnou zkouškou stojí za to si jich alespoň pár projít (jednak si člověk udělá představu o koncepci zkoušky a jednak se některé z otázek v testech vyskytují).

Testovací centrum ALEF NULA

Testovací centrum se nachází na Praze 10 a už z podstaty je dost podobné Gopasu. Na recepci se člověka ujme některá z pohledných sekretářek a dál vše probíhá dle pravidel Pearson VUE (dva doklady totožnosti, podpisy, fotografie, odložení věcí do skřínky a hurá na test). Ani v ALEF NULA nechybí možnost občerstvení. Zkouška probíhá stejným způsobem jako v Gopasu a na jejím konci dostane zkoušená osoba vytisklý papír s výsledky.

Závěr

Na to, že jsem se HTML a CSS v minulosti celkem dost věnoval (a stále trochu věnuji), považuji tuto zkoušku za zatím nejtěžší, kterou jsem skládal. Respekt si ale tato zkouška u mě moc nezískala (hlavně kvůli obsahu a způsobu ověřování znalostí). Díky zkoušce jsem se měl možnost trochu více zamyslet nad sémantikou HTML5, naučit se nové a zbytečné CSS vlastnosti a psát nějaký ten plain JavaScript (který v praxi nikdo nepíše, protože je tu tisíc a jeden frameworků). Na poslední certifikaci z MCSD (70-487) se zřejmě vrhnu v srpnu.