Miroslav Holec
Premium

Certifikace Microsoft MTA 98-375, MTA 98-364

Miroslav Holec   18. listopadu 2014  update 29. března 2016

Tento článek je již zastaralý. Článek nemusí popisovat aktuální stav technologie, ideální řešení a můj současný pohled na dané téma.

Před 7 dny jsem dostal email s nabídkou několika kuponů na certifikace MTA, které jsem mohl absolvovat v rámci programu MSP. Přestože jsem již MCP a mám za sebou náročnější zkoušku 70-486 ze série MCSD, přišlo mi příhodný si zkusit udělat dvě MTA, které s mou prací souvisí.

MTA 98-364

První zmíněnou jsem celkem chtěl, protože jí chybí ekvivalent v sadě MCSD. Na Database Fundamentals jsem se moc nepřipravoval, v podstatě jsem se jen podíval na kapitoly týkající se správy a security ve videokurzu, který je dostupný zdarma. Výsledek byl 84 bodů ze 70 potřebných.

Celkově byla zkouška dost jednoduchá a některé odpovědi by se snad daly odvodit i kdybych o DB systémech nic nevědel. V tom je rozdíl oproti 70-486, kterou jsem dělal asi před 2 měsíci a která byla plná chytáků a vyžadovala větší soustředění. Otázek bylo asi 46 a na test jsem měl myslím 45 minut. Test jsem stihl odklikat a ještě jednou celý zkontrolovat.

MTA 98-375

Na zkoušku HTML5 Application Development Fundamentals jsem se vůbec nepřipravoval a podle toho to dopadlo. Dostal jsem přesně 70 potřebných bodů (tedy velmi těsný úspěch). I v tomto případě byla řada otázek dost triviálních a pro člověka, který používá HTML, JavaScript a CSS trochu v praxi si myslím, že většina otázek není problém. Když zaměstnavatel píše "požadujeme základní orientaci v HTML, JS a CSS", myslí tím asi přesně tohle.

Oproti předešlé zkoušce bylo méně otázek, asi 35, čas byl tuším stejný, nějakých 45 minut. I v tomto případě jsem si test stihl ještě jednou celý zkontrolovat a pořád jsem měl asi 10 minut rezervu.

Pro koho je MTA

Certifikace MTA se vyloženě hodí spíše pro lidi, kteří chtějí prokázat základní znalost v určité oblasti. Tedy spíše doplněk k nějaké serióznější certifikaci. Také bych certifikaci MTA doporučil těm, kteří nepracují primárně v IT oboru ale v nějakém úzce souvisejícím. Otázky nejsou zdaleka tak těžké, neobsahují žádné chytáky a materiály ke studiu mají obvykle ne více než 300 stránek.