Miroslav Holec
Premium

Microsoft vývojář s MacBookem a Google Workspace

Miroslav Holec   29. prosince 2021

S přechodem z Windows na platformu macOS se mi otevřel zcela nový svět. Svět, ve kterém se mi lépe dýchá a který mě v porovnání s Windows baví. Jak je možné, že vývojář a konzultant zaměřený na technologie Microsoftu upřednostní konkurenční systém a služby před Microsoftem? Neměl by být naopak snazší život v jednom Microsoft ekosystému?

Microsoft dnes patří k málo firmám, které dokážou v IT světě zastřešit prakticky veškeré myslitelné činnosti. Vyrábí vlastní počítače, operační systém, poskytuje e-mailovou schránku, správu domény, komunikaci přes Teams, hraní her na XBoxu, vlastní mapy, vyhledávač, kalendář a kancelářský balík, který funguje i kompletně online. Soubory lze uchovávat v OneDrive a vývojáři mají k dispozici řadu vývojářských nástrojů, prostředí pro správu projektů i cloudové prostředí pro nasazování a běh aplikací. Microsoft mám svým způsobem rád, znám mnoho jeho zaměstnanců, vlastním i pár akcií a věřím mu. Ale...

Microsoft má nedokonalost v krvi

Potíž je v tom, že určité "balíčky služeb", spolu synergicky fungují pouze v rámci jedné platformy. Smíchat například e-mail od Microsoftu a kalendář od Google je neefektivní. Místo toho dává smysl použít jeden ucelený balíček a je tedy třeba se rozhodnout mezi Google Workspace a Microsoft 365. Podobných balíčků v IT světě vnímám hned několik:

  • hardware - počítač, technické vybavení
  • operační systém a dostupný software pro něj
  • účet - správa domény, e-mail, kalendář, úložiště souborů
  • kancelářský balík - texty, tabulky, prezentace
  • vývojářské nástroje - aplikace a služby pro vývoj aplikací
  • cloud - služby pro nasazování a běh aplikací

Problém je, že Microsoft má dokonalou schopnost téměř každý ze zmíněných balíčků nějak pokazit. Vždy se zkrátka najdou argumenty, které daný balíček služeb potopí k úplnému dnu. Operační systém a hardware je nespolehlivý. V e-mailu nelze efektivně vyhledávat zprávy a při psaní kontakty. Při zakládání událostí v kalendáři neumí outlook nabízet relevantní místa a vývojářské nástroje jsou po dekádě neskutečně pomalé a funkčně zaostalé. Palec nahoru bych dal pouze kancelářskému balíku a cloudu.

Slabá a silná místa platforem

Dokonalé ucelené řešení neexistuje a není možné si efektivně vystačit s produkty a službami jednoho výrobce. Bylo by to zkrátka utrpení. Je to velká škoda, protože právě Microsoft má v tomto ohledu největší potenciál. Abych byl fér, zmíním i slabá a silná místa ostatních platforem z pohledu mého podnikání.

Hardware nabízí jednoznačně nejlepší Apple. Své macbooky má vyladěné pro své vlastní operační systémy (nebo naopak) a oproti Microsoftu inovuje. Zatímco Microsoft dělá neustále redesign služeb a produktů, čímž přešlapuje stále na začátku, Apple před dekádou něco vymyslel a pouze to pravidelně zdokonaluje. MacBook stojí stejné peníze jako zařízení od MS a vydrží trojnásobek. Nebo jsem i po letech pořád schopen MacBook dobře prodat a snížit si náklady na nový stroj.

Z hlediska operačního systému jsou si Windows a macOS rovni a mám pocit, že volba je spíše otázkou osobních preferencí. Apple má zásadní výhodu v ekosystému, takže operační systém skvěle funguje s okolními zařízeními (hodinky, telefon, tablet...). Jako konzultant pracuji s citlivými daty klientů a macOS nabízí lepší ochranu dat bez jakékoliv námahy. I když mi někdo MacBook odcizí, nemusím se bát, že budou data mých klientů (i má vlastní) kompromitována. Z Windows jsem odešel zejména kvůli velkému množství chyb, nestabilitě a nevyhovujícímu ovládání.

V kategorii účtů je mimořádně slabý Apple a velký souboj vnímám mezi Microsoft 365 a Google Workspaces. Služby od Google jsou téměř bezchybné a stojí pár korun. Microsoft má zásadní nevýhodu na českém trhu. Bing vyhledávač má irelevantní výsledky a ty se interně používají v dalších aplikacích. Velmi špatné je i vyhledávání v e-mailu. Pro uchování dat má OneDrive, který má problémy s větším množstvím souborů (jako vývojář jich mám statisíce). Jsou to vlastně tři základní nedostatky, ale pro mou práci to znamená mnoho nervů a zbytečné práce denně navíc. Navíc je zde opět chybovost. V případě Google je chyba v software spíše zázrakem, u služeb Microsoftu je zázrak přežít hodinu bez incidentu.

V kancelářském software má Microsoft bezkonkurenční Office. Vzhledem k prachbídné zkušenosti s OneDrive bohužel nechci uchovávat office soubory v cloudu, takže pro online tabulky a text používám Google služby, které mi ukládají obsah do Google Drive. PowerPoint je silný pro tvorbu prezentací a infografik a OneNote mi dobře slouží pro soukromé poznámky. Řešení od Apple mi absolutně nevyhovuje kvůli zcela odlišnému ovládání. Většinu obsahu mám v konečném důsledku jako Office soubory na Google Disku a pár tabulek pak udržuji výhradně v online podobě jako Google Spreadsheet.

Poslední kategorie vývojářských nástrojů a cloudu u mě vyhrává Microsoft s určitými výhradami. Jelikož používám programovací jazyk a framework od Microsoftu, dává smysl finálně vzniklé aplikace hostovat v Microsoft Azure. Je to jednoznačně nejlepší cloud platforma pro webové aplikace, se kterou jsem se setkal. S vývojářským nářadím je to složitější. Nástroje od Microsoftu jsou pomalé, těžkopádné, chybové a nemoderní. Zde si pomáhám nástroji od firmy JetBrains. Google a Apple nejsou relevantní, jelikož se zaměřují na jinou skupinu vývojářů.

Apple není prémiová značka

Apple je bůhví proč často považován za prémiovou značku. Kvůli cenám? Asi největší mýtus kolem Applu se týká vysokých cen. Vzhledem k výdrži zařízení jsou ceny MacBooků, iPhonů a tabletů po přepočtu na roční náklady mnohem nižší. Dražší jsou pouze doplňky, ke kterým dnes existuje hromada alternativ od dalších výrobců včetně čínských chrastítek z Aliexpressu.

Podobné je to v případě software. Na MacBook jsem si kupoval naprosté minimum aplikací. Většina zakoupených aplikací stála pár korun a obsahuje doživotní licenci. Odhadem tři čtvrtiny aplikací jsou navíc dostupné pro Windows i pro macOS. Situace se nijak nezhoršila ani po vydání zbrusu nového M1 čipu od Apple v roce 2020.

Přechod z Windows na macOS mě donutil změnit některé pracovní postupy. V konečném důsledku cítím při práci větší pohodu a menší zátěž přemýšlením nad aplikacemi. Poslední rok a půl mi ale přijde, že Apple vydává některé produkty v podobně bídném stavu, jako to dělá roky Microsoft. Místo vydání odladěného operačního systému vydá Apple zabugovanou verzi a čeká na uživatele, až reportují chyby. Chyby pak Apple o měsíc později opraví. Po vydání poslední verze OS se mi doslova o jeden řád zpomalila wi-fi a touchpad přestal reagovat na některá tapnutí. Prémiový produkt by tak fundamentální chybu nemohl obsahovat. Naštěstí jednoduchým receptem je nové verze produktů ignorovat a počkat si na ty odladěné.

Závěr

Svět je rozbitý a chtít fungující zařízení a služby je v podstatě nevyhratelná hra. Proto jsem se rozhodl před třemi lety odejít z Windows na macOS, přesunul jsem e-mail ke Googlu a koupil si PlayStation místo XBoxu. S rostoucí hysterií kolem ochrany osobních dat občas přemýšlím nad návratem od Google služeb k Microsoftu. Jako MVP jsem dostal předplatné na Enterprise Office 365 a MS Teams. Přesto si stále dlouhodobě platím za Google služby a za Zoom pro schůzky. Věřím, že jednou se k Office 365 na vrub Google Apps opět vrátím.

Ve zkratce

  • Microsoft umí zastřešit všechny potřeby uživatele
  • ve většině produktů MS jsou chyby a použití celého ekosystému je neefektivní
  • každá platforma má svá silná a slabá místa
  • apple je nejsilnější v hardware a operačním systému
  • Google je nejsilnější v e-mailu a souvisejících službách
  • Microsoft je nejsilnější ve vývojářských nástrojích a cloudu
  • Apple není prémiová značka a poslední rok vydává neodladěné aplikace
  • dokonalé řešení neexistuje, chyby v zařízeních a službách jsou standard
  • rád bych se vrátil k Office 365, ale MS mi nedává moc nadějí co do spokojenosti