Miroslav Holec
Premium

Nový Rider 2020.3

Miroslav Holec   16. prosince 2020

Článek se vztahuje k verzi produktu Rider 2020.3

Tento článek je již zastaralý. Článek nemusí popisovat aktuální stav technologie, ideální řešení a můj současný pohled na dané téma.

Přichází další a tento rok poslední velký update vývojářského prostředí Rider s označením 2020.3. Vývojáři z JetBrains si tentokrát dali sice načas, v době vánočního shonu jim to však můžeme odpustit. Jako dárek pod stromeček si můžeme připsat podporu nového stacku, tedy .NET 5, jazyka C# 9.0 a F# 5. Pro fajnšmekry je tu ale i něco navíc.

Nezbytně nutný update

Zatímco dřívější releasy z tohoto roku se těšily zejména funkcím v IDE, od posledního releasu se očekávalo především doplnění podpory nových verzí vývojářského stacku, který představil Microsoft v listopadu. Rider tak nyní plně podporuje nové TFMs (net5.0, .net5.0-windows apod) společně se všemi features jazyka C# 9.0. Novým funkcím nejen rozumí, ale aktivně navrhuje code refactoring a pomáhá vývojářům tradičně s učením.

img

Debugging

Rider nyní podporuje Immediate Window, které známe například z Visual Studia. Doposud bylo možné funkci zasuplovat skrze "Evaluate". Díky ní bylo možné zjistit hodnotu proměnných, nebo vyhodnotit jednotlivé výrazy. Výhodou Immediate Window je navíc možnost interaktivně sahat na všechny proměnné a vlastnosti v aktuálním kontextu. Mimo to lze definovat tzv. syntetické proměnné v rámci daného kontextu a vidět tak jejich hodnoty i po restartování debuggeru.

img

Mezi další užitečné funkce patří Start Debugging and Run to Here, díky čemuž lze bez breakpointu spustit projekt a nechat se oddebugovat až k vybranému místu v kódu. Vývojáři též zrychlili vyhodnocení kolekcí, které bylo doposud slabým místem a trvalo výrazně déle, než v jiných IDEs.

Další vylepšení

V JetBrains dále vývojáři vylepšili architektonické nástroje, díky nimž lze snadněji vizualizovat závislosti mezi projekty.

img

Změnilo se také uvítací okno se seznamem posledních otevřených projektů a zpřehlednily se výsledky vyhledávání v solution exploreru. Za sebe nejvíce oceňuji obarvené tooltipy při psaní kódu a zobrazování nápovědy. Z Rideru pro Windows se na macOS přenesl plugin DPA (Dynamic Program Analysis), který pomáhá s analýzou spuštěné aplikace, zejména alokací paměti. Další pluginy dotCover a dotTrace mají nyní plnou podporu .NET 5. Analogicky k Azure Toolkit for Rider je nyní k dispozici též AWS Toolkit for Rider pro práci s Amazon cloudem. Podpora AWS služeb je zatím ale omezená. Vylepšeného UI se dočkala editace MD souborů.

Pro webové vývojáře je nachystána o píď lepší podpora Blazoru, Tailwind CSS nebo Reactu. Databázisté ocení podporu SQL for MongoDB a Couchbase. Do databází se lze nyní přihlašovat i přes Azure AD.

Zdroj obrázků: jetbrains.com/rider