Miroslav Holec
Premium

Pět služeb, ke kterým se pokorně vracím

Miroslav Holec   4. července 2023

Stalo se tradicí, že každý rok sepisuji seznam služeb, které používám ve svém podnikání. Tentokrát jsem se rozhodl využít vstup do druhého poločasu roku a zmínit pět služeb, které v mých seznamech občas vypadávají, ale přesto se k nim neustále vracím.

Některé služby zkrátka používám jen nárazově a čas od času mám chuť je nahradit něčím jiným. Proběhne dlouhá rešerše, poté zabiju hodiny a dny zkoušením něčeho nového a za pár měsíců se ukáže, že to byla slepá cesta. Snad mě tento článek odradí od dalšího experimentování. A vezmu to od té nejčastější...

Hudební streamování - Spotify

Službu Spotify není potřeba nijak představovat. Bez Premium účtu je tato služba dost omezená a neustále otravuje s reklamou. Nicméně moje aktivity se během roku dost mění a čas od času hudbu vůbec neposlouchám. Pak zase přijde období, kdy jezdím hodně autem a jsem za nějaký ten beat rád. Spotify jsem zkoušel nahradit různými alternativami (nejčastěji šíleně navrženým Apple Music), ale nakonec jsem se vždy vrátil. Co si budeme povídat. Když nějaký pátek na Spotify nejsem, přistane mi v e-mailu nějaká akční nabídka typu "vrať se a budeš mít 3 měsíce zdarma". A tomu nejde odolat.

Rozesílky e-mailů - MailerLite

Kapitola sama o sobě jsou rozesílky e-mailů. Historicky jsem používal MailChimp, ale ten mi přišel pro mé nárazové rozesílky moc složitý (jinak skvělý). Nakonec jsem s rostoucí audiencí přešel na MailerLite, který mi naprosto vyhovoval. Má přehledné rozhraní a skvělý editor šablon. Pak jsem začal pokukovat po jiných službách s lepší doručitelností a udělal jsem životní chybu s přechodem na český Ecomail. Šílené API, neustálé řešení problémů s podporou... nulová snaha cokoliv dořešit. To, že není možné změnit v UI ani API klíč a je potřeba psát na podporu jsem ještě zkousnul. Ale nemožnost vypnout trackování odkazů s tím, že to přece každý potřebuje mě rozsekalo. Po dvou letech mi tedy došla trpělivost a vrátil jsem se k MailerLite.

Správce hesel - LastPass

S LastPass jsem byl vždy spokojený. Až na jednu drobnost. Jsou prostě tak skvělý, že jsou neustále terčem hackerů a databáze LastPass čas od času skončí ve špatných rukách. Je to děsivé. Minulý rok jsem přešel na 1Password. Od té doby mě práce s heslama vyloženě nebaví. LastPass si vždy dokázal snadno hesla ukládat, doporučoval mi hesla pro nové služby a skvěle fungoval i přístup k heslům v mobilu. U 1Password je všechno polovičaté. Hesla se musí ukládat ještě než mi vůbec web zvaliduje jejich kvalitu a na mobilu mi pro jistotu v polovině případů aplikace nefunguje. Pro editaci je nutné otevírat jiné rozhraní, takže úniky neúniky teď nastavuji všude silnější hesla a chystám se na návrat k LastPassu.

Monitoring dostupnosti - Uptime Robot

Monitoringu Uptime Robot lze vytknout snad jen poněkud archaické webové rozhraní. Jinak je zdarma a funguje perfektně. Ve verzi free má trochu delší interval kontrol dostupnosti, ale pro mé účely to stačí. Mám sice napsanou vlastní službu Web Monitor, která mi osobní weby sleduje, ale pořád potřebuji i externí monitoring a právě zde Uptime Robot dělá skvělou práci. V minulosti jsem ho zkoušel nahradit za Application Insights, ale zrovna pro tento účel mi nepřijdou intuitivní. Čas od času tak Uptime Robot opouštím a pak se k němu zase vracím. Jeho výhodou je i podpora webhooků, které pingují službu Make a ta už mi posílá push notifikace přímo na telefon. Vlastní řešení fungují, ale je nutné se o ně starat.

Streamování - Ecamm Live

Většina lidí streamuje přes OBS nebo Streamlabs. Aplikace OBS je absolutně to nejhorší, co jsem v životě viděl a Streamlabs je v zásadě stejný odpad v lepším kabátku s mizernou výkonností. Ecamm Live je na druhou stranu jednoduchá, elegantní a spolehlivá streamovací aplikace pro MacOS. Její jedinou slabinou je skutečně vysoká cena. Když dělám méně streamů a videa, nechce se mi za Ecamm Live platit. Nakonec mě ale OBS velmi rychle vyškolí a já s pokorou vytahuji kreditku a kupuji další rok Ecammu. Pokud se Vám Ecamm Live líbí, dá se za dobrou cenu pořídit v listopadovém Black Friday. Obvykle se slevou 40% při zakoupení na celý rok.

Kdybych tento článek psal před 2 lety, ještě bych tu zmínil Photoshop. I ten jsem potřeboval jen nárazově a jinak mi nedávalo smysl si za něj platit. Na druhou stranu alternativní software se mi ovládal hůře a vše mi trvalo dlouho. Nakonec jsem přešel na Affinity Photo s lifetime licencí a jsem naprosto spokojený.

Ve zkratce

  • experimentování se službami bere mnoho času
  • některé služby se využijí jen po část předplatného
  • náklady na tyto služby jsou stýle nižší v porování s experimentováním
  • vlastní řešení vyžadují údržbu a nejsou zdaleka tak spolehlivá
  • předplatné lze získat levněji po odchodu nebo v black friday