Miroslav Holec
Premium

Rozšíření služeb pro klienty na Slovensku

Miroslav Holec   4. listopadu 2022

V hlavě jsem si vytvořil dvě velmi mylné představy o poskytování služeb pro slovenské vývojáře. Nejprve jsem byl předvědčen, že nám blízké Slovensko vlastně žádnou úpravu webu ani procesů nepotřebuje. Když mi došlo, že úpravy jsou nezbytné, spletl jsem se podruhé. Myslel jsem si totiž, že úprava bude jednoduchá. Vůbec ne.

Nedávno jsem úspěšně upravil web a procesy tak, aby alespoň částečně vyhovovaly potřebám vývojářů a firem na Slovensku. Nedotáhl jsem zdaleka vše k dokonalosti, ale pro běžný provoz to snad stačí. Jaké oblasti jsem řešil, a kde jsem spálil nejvíce času?

Slovenská verze webu

Jazyková lokalizace pro Slovensko není zrovna nezbytně nutná, ovšem určité úpravy jsem udělat musel. Za účelem cílení (např.: PPC) jsem vytvořil slovenské landing pages. Ty jsou zaměřené obecně na můj profil (miroslavholec.sk) nebo na konkrétní téma (blazor.sk). Tyto stránky jsou jazykově optimalizované kvůli vyhledávačům. Samotný hlavní web (miroslavholec.cz) se dočkal dvou základních úprav:

  • datum je zobrazeno ve formátu m. d. yyyy nebo m / yyyy
  • u cen na některých místech zobrazuji přibližnou cenu v EUR

Dříve jsem používal plný formát data (1. prosince 2022), který se mi líbil více. Pro uživatele ze Slovenska je ale čitelnější formát (1.12.2022), než české názvy měsíců. Stejně tak je vhodné ukázat přibližnou cenu v €, aby si nemusel zájemce o služby neustále ceny přepočítávat.

Registrační formuláře

Do objednávkových formulářů školení, webinářů a videa jsem přidal rozbalovátko s volbou země. Jednak tím dávám najevo podporu CZ i SK zákazníkům a jednak je to nezbytné pro další nastavení procesů. Formát IČ je naštěstí stejný, ale jeho dohledání v databázích už se liší. Tím se dostávám k procesům.

IČ a dohledání údajů

V mých registračních formulářích nevyžaduji vyplňování adres. V případě fyzických osob mě adresa jednoduše nezajímá. U právnických osob vyžaduji IČ, abych si stáhl aktuální informace z databáze firem. Zákazník tedy nemusí složitě vyplňovat adresu. V praxi vývojář vyplní pouze IČ firmy, ve které pracuje a firma mu fakturu proplatí.

S podporou Slovenska se situace komplikuje, protože nemám jednoduchý přístup do databáze firem na Slovensku. Vzhledem k experimentálnímu provozu nechci platit drahé služby, takže pro PO vystavuji faktury ručně. Informace o slovenské firmě umí doplnit Fakturoid. Zbytek procesu už je opět částečně automatizován.

Úprava faktur, IBAN a BIC

Na Slovensku se při platebním styku používá běžně IBAN a BIC. Zjistil jsem to náhodou díky vývojáři, který měl s úhradou faktury problém. Český formát čísla účtu sice lze konvertovat, ale uživatelsky férové to rozhodně není a ne každý si s tím poradí.

image-20220812163540441

Potíž je v tom, že Fakturoid neumí automaticky uvádět IBAN, když je platba provedena v CZK. Aby bylo v pekle větší teplo, Make nemá v integraci přepínátko pro zobrazení IBANu na faktuře. Make používám na integrace služeb a výrazně mi urychluje napojování se mezi API. V tomto případě jsem si pomohl dodatečným scénářem s přímým napojením na Fakturoid API.

image-20220812163942243

Když už jsem do procesu začal zasahovat, automaticky fakturu zobrazuji v CZ nebo SK verzi podle zákazníka.

Platba v EUR

Aktuálně jsem se rozhodl, že primárně ponechám platbu v CZK. Plátci by teoreticky mělo být jedno, jaká měna se použije. Na druhou stranu v případě právnických osob vystavuji faktury ručně, takže není problém vystavit fakturu v EUR. V takovém případě opět pomáhá Fakturoid, který provádí přepočet na CZK a doplňuje aktuální směnný kurz. O nic dalšího se nemusím starat.

Pro účely plateb v EUR jsem založil zdarma dodatečný bankovní účet ve FIO bance. Na faktuře pak uvádím tento účet a převádí se přímo prostředky v EUR bez směny kurzu. Ve fakturoidu si platím plán Sólo+, který však podporuje párování plateb pouze proti jednomu účtu. Platby na EUR účet tak musím ručně označovat. Když si najdu další 3 hodinky času, jsem schopen i toto obejít a detekci plateb na EUR účet autimatizovat pomocí Make + Fio API.

DPH

Pro podporu SK klientů se mi komplikuje vystavování faktur i z hlediska DPH. Obecně nyní jedu ve 3 režimech:

  • fyzické osoby: faktura s 21 % DPH
  • CZ právnické osoby: faktura s 21 % - firma uplatňuje odečet
  • SK právnické osoby: faktura bez DPH - uplatnění reverse charge

Ceny na mém webu uvádím vždy bez DPH, protože drtivá většina objednávek připadá na firmy. Jednotlivci na Slovensku připlácí 21 % DPH (na Slovensku je jinak 20 %). Naštěstí tento režim funguje jak pro online školení, tak pro prezenční formát v Praze. Protože na Slovensku poskytuji školení inhouse pouze firmám, používáme reverse charge.

Integrace na Make se tímto samozřejmě komplikují. Na základě získaných zkušeností proces ale mohu doladit a automatizovat. Jen to nechci dělat zbytečně brzy, než zjistím preference zákazníků.

Zprostředkování kurzů

Kromě landing pages začínám využívat služby zprostředkování kurzů. Kurzy vypisuji na slovenských webech skolenia.sk a dalších. Zprostředkovatel je firma a tudíž mi fakturují bez DPH (opět režim reverse charge). Účastníci objednávají skrze web zprostředkovatele směrem ke mně (faktury vystavuji já). Toto nemám zatím automatizované a v cenách panuje silný nepořádek. Na webu je totiž uvedena základní cena se slovenským DPH (20 %). Fakticky ale platí, že firmy platí cenu bez DPH (opět reverse charge) a jednotlivům musím vysvětlit, že cena je vyšší kvůli české DPH.