Miroslav Holec
Premium

Zoom vs. Teams pro online události

Miroslav Holec   1. listopadu 2021

Tento článek je již zastaralý. Článek nemusí popisovat aktuální stav technologie, ideální řešení a můj současný pohled na dané téma.

Jako nezávislý konzultant zaměřený na vývojářské technologie Microsoftu vybočuji volbou videoplatformy ze zavedeného normálu. Řeč je o mé dlouhodobé náklonnosti k platformě Zoom a naopak skepse vůči MS Teams. V článku vysvětlím, proč jsem si před téměř dvěma lety vybral Zoom jako videoplatformu a proč to nehodlám změnit.

Svět před pandemií

Ve světě před pandemií nebyly online schůzky na denním pořádku. Každá drobnost se řešila osobní schůzkou a formát online školení byl naprosto nemyslitelný. Osobní schůzka v minulosti nebyl preferovaný formát pro konzultace o délce jedné až dvou hodin. Zkrátka po započtení dojezdových časů to bylo buď časově nerentabilní pro mě, nebo finančně nákladné pro zákazníka. Naštěstí přišla pandemie koronaviru a svět se naučil přežívat v online prostředí. Díky tomu mám nyní mnohem více online konzultací, v rámci kterých mohu zákazníkům pomoci s drobnými problémy. Nemusíme střádat témata pro jedno velké setkání inhouse, jako tomu bylo před příchodem koronaviru.

Úprk do onlajnu na jaře 2020

Březen a duben 2020 bylo pro mě klíčové období. Během něj jsem vyzkoušel řadu různých video platforem s cílem najít takovou, která mi pomůže organizovat:

  • schůzky - konzultace pro skupiny do cca 10 lidí
  • webináře - online události s registrací do 100 lidí
  • školení - firemní školení pro skupiny do 25 lidí
  • přednášky - online událost pro 300+ lidí

Mezi otestovanými platformami uvedu: GoToMeeting, GoToWebinar, Zoom, Webex, MS Teams, Google Meet

První dvě jmenované služby GoTo[Něco] mě nepřesvědčily. Společnost LogMeIn totiž volí zvláštní strategii, která poskytuje celkem složitou cestu pro správu schůzek. Příliš se soustředí marketing a na scénář "natoč video a prodávej to ze záznamu přes PPC reklamu". Cisco Webex ve své době mělo prapodivný systém registrace. O přístup do aplikce jsem musel žádat formulářem a zřejmě jsem obchodníkům nestál za komunikaci v kontrastu s korporátama, které pro ně byly v té době užitečnější. Než mi tedy dorazil registrační odkaz, měl jsem dávno vybráno.

Mezi dvě vítězné platformy jsem zařadil Zoom a Google Meet. Zoom v podstatě splnil všechny požadavky, ačkoliv cena byla oproti všem ostatním službám nejvyšší. Google Meet se mi osvědčil pro rychlé ad-hoc schůzky. Jeho výhodou je integrace do Google Calendar, takže založení schůzky je suveréně nejrychlejší. Pro připojení navíc zákazník nepotřebuje žádný speciální software a využít může přímo prohlížeč. Kdyby se situace vrátila do stavu před pandemií, Google Meet by mi pro rychlé online schůzky zřejmě stačil. Zoom jsem nakonec vybral jako jednotnou platformu, abych nemusel pro každý druh události posílat pozvánky někam jinam. Zakládání schůzek není moc pohodlné, ale to jsem vyřešil HTML formulářem, který mi založí v kalendáři schůzku a pošle pozvánky účastníkům. Zoom má skvělé REST API, které mohu snadno začlenit do různých workflow. Příkladem jsou i webináře, které si řeším na webu, přičemž poslední automatizovaný krok workflow je vytvoření pozvánek do Zoomu. Stejně tak díky Zoom API mohu automatizovaně archivovat záznamy ze schůzek.

Microsoft Teams jsem se rozhodl nepoužít z mnoha důvodů. Ve své době se jednalo spíše o chatovací nástroj s podporou videohovorů. Ty byly v tristní kvalitě. Neustále jsem slyšel ze všech stran od všech zákazníků, jaké mají potíže s online schůzkami. A to byla vlastně jediná a základní funkcionalita. V porovnání se Zoom platformou MS Teams neuměly vůbec nic, nastavit se nedalo také nic a připojit se přes REST API bylo přání z říše snů. Zkrátka MS Teams jsem bez váhání vyloučil z výběru.

Přednášky (livestreamy) jsou nakonec jediný druh události, který neřeším přes Zoom, ale přes YouTube a OBS. Je to výrazně jednodušší a vzhledem k jednosměrné komunikaci směrem k posluchačům to bohatě stačí.

MS Teams s odstupem 18 měsíců

Pandemie přinutila tvůrce platforem vytvořit plno dalších funkcí. Cisco Webex už jsou vděčný i za malého živnostníka, Zoom rozdává slevy pro klienty, kteří by snad chtěli migrovat na jinou platformu a MS Teams se rozšířily o řadu nových funkcí, aby si udržely předplatitele Office 365 produktů. Microsoft je technologickou firmou a prakticky všechny technologické firmy (včetně mých klientů) obvykle používají Office 365. MS Teams je tedy výchozí volba pro většinu mých klientů. To samé platí i pro školy a univerzity, které též často Office 365 využívají. Tato strategická výhoda samozřejmě vytvořila na Microsoft i silný tlak. MS Teams se musely naučit obsluhovat řádově více uživatelů a uspokojit potřeby technologických firem i již výše zmíněných škol. Výsledkem je tedy mnoho nových funkcí, které jsem si chtěl vyzkoušet a porovnat se Zoomem. A tak jsem si koupil Office 365 ve verzi Business Essentials, abych tu nádheru vyzkoušel.

Větší odpad než kdy předtím

Jak jen popsat zážitek z MS Teams bez použití vulgárních superlativů? Já to asi chápu. Když si někdo platí dlouhodobě Office 365, má základní nebo pokročilou verzi MS Teams "jakože zadarmo". Ono to občas zázrakem i funguje a buď vlastně rád, že tě někdo místo Teamsů nepíchne drátem do oka. Je to fakt špatný. Zachraň se kdo můžeš, vem nohy na ramena.. radši pošli MMSku nebo pošli pohled. Ale srandu stranou, budu konkrétní.

S nastavením je zábava, protože některá nastavení se projeví až s prodlevou. Takže zkoušet co se jak chová je opravdu super otravné. Kvalita hovoru je mizerná. Nejen, že obraz se přenáší s výrazně nižším bitratem, ale ještě ke všemu se seká a rozchází se tak se zvukem. Nastavení schůzek je nepřístupné, dokud ji nezaložím (a tudíž nepošlu pozvánku) a teprve potom se otevře v úplně jiném webovém okně !!!! Cože? Řada nastavení mi nedává absolutně žádný smysl (třeba zákaz přeposílání pozvánek) a nebo pro jistotu nefungují. Například možnost obejít lobby rozhodně nefungovala korektně. Dokonce i zákaz videa účastníkům se z neznámého důvodu neprojevil. Po skončení schůzky vznikají v chatu účastníkům odkazy na video, které nejde stáhnout. Když na něj navíc účastník klikne, předvyplní se mu v browseru můj e-mail (i v anonymním okně). Jo, tenhle poslední bod by možná i šel někde nastavit - v Teamsech v OneDrive, na Sharepointu nebo na mezinárodní vesmírné stanici. Ale nemám už sílu. Pozvánky chodí z předdefinovaného e-mailu, což bez vlastní domény znamená použití výchozí onmicrosoft domény, ze které padá pošta do spamu (seznam.cz, google.com). Zkrátka Microsoft absolutně nemyslí na uživatele mimo O365 svět. A O365 z mnoha důvodů používat nechci. Stejně nepoužitelný je totiž například Kalendář, používající na pozadí Bing nebo vyhledávání v e-mailech, které většinou nenajde co potřebuji.

MS Teams jsem testoval dva dny na mnoha účtech a počítačích. Do testování jsem zapojil i manželku, která jen přikyvovala s tím, že "nám to taky ve firmě tohle dělá". Testování nám dokonce narušila modrá obrazovka po tom, co se manželka pokusila připojit k jedné další schůzce. Během restartu přidala pár příběhů a zážitků z teamových schůzek přes MS Teams a na mě přišly mdloby. Nedokončil jsem to. Na nějaké testování webinářů nebo funkcí uvnitř meetingu už jsem neměl energii a začal jsem se bát o své duševní zdraví. Situace se má prostě tak, že celá aplikace a služba je zabugovaná jak kdyby ji stavěl nějaký zdrogovaný deváťák na základní škole. U technologické firmy jako Microsoft nemám žádné pochopení.

Faktem je, že pokud někdo jen zakládá firemní schůzky, pravděpodobně ten milion chyb ani neobjeví. Pro člověka, který zve lidi z externích organizací, pořádá webináře a vyžaduje důsledné nastavení jsou Teams bohužel nepoužitelné. Ale to jsem mohl tušit. Koneckonců jsem ještě neviděl freelancera, který by používal něco jiného než Zoom.

Sbohem a šáteček

Jsem zvyklý psát články a přednášet o tématech, která se mi líbí a baví mě. Tady ale musím udělat výjimku a ušetřit nervy každému, kdo nemusí nutně MS Teams používat. Nemáte-li hluboko do kapsy, jděte do platformy Zoom. Zoom není dokonalý a jsou v něm také drobné chyby. Na druhou stranu jsou to drobnosti v porovnání s tím, co jsem viděl u MS Teams. Zoom je jednodušší na použití, má perfektní API a je díky bohatým nastavením ideální pro různé druhy schůzek.

Máte-li zakoupen Office 365 a potřebujete jen vyřešit firemní setkání v online prostředí, MS Teams budou stačit. Na nefunkční pokročilé funkce nejspíše nenarazíte. Lidé používající MS Teams jsou na nekvalitní hovory víceméně zvyklí. Nakonec jeden PRO tip. Jako vodáci se zdraví "Ahoj", uživatelé teamsů používají pozdrav "Slyšíme se?". Tak to byl takový smutný vtípek na konec.