Miroslav Holec
Premium

Jak chápat freelancing

Miroslav Holec   8. března 2023

Samostatná místnost na práci, samostatný počítač, samostatné bankovní účty... chytré rady z tisíckrát okopírovaných článků v médiích a diskusní fóra plná rozumbradů... Freelancing je specifická a bohužel stále nepochopená forma podnikání.

Česká média situaci spíše ještě více zamotávají, protože pojmy jako OSVČ, živnostník, podnikatel a freelancer volně zaměňují. To staví profesionály na volné noze často do složitých nebo nepohodlných situací, protože očekávání klientů se mohou odvíjet od mylně zavedených představách o podnikání na volné noze. Přijde mi příhodné tento zmatek trochu rozklíčovat a umožnit nahlédnout do mého každodenního života.

Kde začít? Znám mnoho vývojářů, kteří pracují soustavně pro jednu firmu a přesto nejsou její zaměstnanci. Mají živnostenský list a jsou osoby samostatně výdělečně činné. Nikdo z nich se necítí jako freelancer nebo podnikatel. Fakticky jsou to zaměstnanci, kteří se formálně tváří jako živnostníci. Tento systém spolupráce se obecně nazývá švarcsystém. V českém právním řádu je nelegální a v prostředí IT hojně zneužívaný. Podstata mého sdělení je ale jiná.

Fyzická osoba s živnostenským oprávněním se nemusí cítit a vystupovat veřejně jako podnikatel.

Pojem OSVČ tedy pouze označuje fyzickou osobu, která se živí samostatnou výdělečnou činností a zákon takové osobě ukládá určité povinnosti. Fyzická osoba, která je vedená jako OSVČ ručí ve svém podnikání veškerým svým majetkem. Má to celou řadu zajímavých konsekvencí zejména v situaci, kdy se přestane OSVČ dařit a začne se topit v dluzích. Negativní důsledky totiž pocítí celá rodina, včetně často nic netušících partnerů. Klienti OSVČ jsou nicméně také v ohrožení. Pohledávky se mohou stát těžko dosažitelné ve chvíli, kdy se například OSVČ rozvádí a přichází o část majetku. Samostatný účet pro podnikání je sice ušlechtilý nápad, ale při společném jmění manželů je každý (nejen) peněžní příjem součástí společného jmění.

Tím se dostáváme ke skutečnosti, že podnikatel nebo freelancer nemusí být nutně jen fyzická osoba. Jako freelancer bych mohl najít smysl v založení s.r.o. nebo zvolit pro můj business jinou formu vystupování. Podnikatel často zastupuje zájmy více společností. Může být například jednatelem ve více firmách a nebo může mít jen jednu svou malou firmu a vystupovat pod určitou značkou. A to má také řadu důsledků. Klient může na trhu narazit na s.r.o. se základním kapitálem 1 Kč, která je ve skutečnosti jen "obálkou" kolem jedné osoby. Nemusí to být nutně špatné, ovšem v rámci spolupráce se může takové partnerství vymstít více než při spolupráci s "přiznanou" OSVČ, která ručí celým svým majetkem.

Freelancing

Já jsem se vydal na cestu freelancingu, což považuji za specifickou podobu podnikání. Zvolil jsem si právní formu jako OSVČ a již několik let jsem plátcem DPH. Oproti jiným podnikatelům nemám abstraktní značku. Má značka je mé jméno a mé logo je to, co vidím každý den v zrcadle. To je obrovský závazek, protože každá má soukromá aktivita na sítích přímo ovlivňuje mé podnikání. Jako freelancer nemám zaměstance, ale spolupracuji nárazově s řadou jiných profesionálů z marketingu, vývoje, koučování a dalších oblastí. I to je velká zodpovědnost, protože sám sebe těžko nahradím v případě nemoci nebo jiných životních situací. Když si manželka podvrtne kotník, veškeré mé aktivity směrem ke klientům musím zrušit, protože na mě padá povinnost se postarat o syna. Taková jsou rizika spolupráce s freelancerem. Na druhou stranu tento závazek mě neustále nutí dělat pro mé klienty maximum. Nemohu se dostavit na školení v dezolátním stavu a říct si, že "šéf to vyžehlí" a nebo nad špatným výkonem laxně mávnout rukou, protože "to jde na firmu".

Osobní a pracovní život freelancera je dokonale propletený. Je tomu tak právně i fakticky, přestože si to často lidé nepřipouští.

Setkávám se s řadou lidí, kteří neustále hledají cesty, jak od sebe tyto dva životy oddělit. Já jsem se vydal opačnou cestou. Hledám způsoby, jak tyto dva propletené světy dostat do harmonie. Pracuji doma i přesto, že blbnutí mého syna mě občas přivádí k šílenství. Jsem svým způsobem rád, že mě od počítače přinutí občas vstát, neustále sleduji jeho velké pokroky a nevidím ho jen po osmihodinové šichtě usínat v posteli. Bankovní účet u FIO mám pro podnikání především kvůli napojení na API a snadnějšímu sledování toků peněz. Nemám vyhrazené peníze na podnikání nebo omezený osobní rozpočet na měsíc. Místo toho se snažím nad financemi přemýšlet, nekupovat zbytečnosti a naopak se zbavovat toho, co už nepotřebuji. Nemám pracovní uniformu. Vypěstoval jsem si jednoduchý způsob oblékání, který aplikuji v každodenním životě. K zákazníkům nejezdím v naleštěném bavoráku, ale na indickém Royal Enfieldu a nebo se svezu MHD a pár kilometrů se projdu pěšky. Nové technologie od Microsoftu neukazuji na surfacech s Windows, ale na Macbooku od Apple, protože ani ve svém běžném životě Windows nepoužívám. K dokonalé harmonii to má ještě daleko, ale zvolená cesta je pevně věřím dobrá. Alespoň pro mě.

Ve zkratce

  • OSVČ se nemusí nutně cítit jako podnikatel
  • v českém IT prostředí se často aplikuje švarcsystém
  • freelancer a podnikatel může být i právnická osoba
  • freelancer podniká a vystupuje svým skutečným jménem
  • osobní život a podnikání freelancera jako OSVČ je propojené
  • řešením je hledání harmonie mezi osobním životem a podnikáním