Miroslav Holec
Premium

Jak si vybrat školení a jak spolu témata souvisejí?

Miroslav Holec   18. září 2020

Tento článek je již zastaralý. Článek nemusí popisovat aktuální stav technologie, ideální řešení a můj současný pohled na dané téma.

Vývojářské týmy se často proškolují nárazově a nemají jasný přehled o aktuálních technologicích. Velmi často se tak stává, že si nevyberou školení správně. V případě mých firemních školení to problém není. Okamžitě reflektuji zkušenosti týmu a školení ohnu na míru. Nezřídka jsem jel školit gRPC a nakonec jsme přešli na REST. Nezřídka jsem přijel školit vývoj REST API a přepli jsme se do základů ASP.NET Core. V případě veřejných kurzů je to horší. Vývojář nemá jinou možnost než prosedět čas u školení, které vlastně nepotřebuje.

Společným základem je školení ASP.NET Core

Chcete-li začít s vývojem libovolného typu aplikací (gRPC, REST, MVC, Blazor Server), musíte znát společné základy. Jedná se o to, jak aplikace fungují, jak se konfigurují, jak funguje dependency injection a jak například logovat. Je potřeba znát detaily k publikaci a nasazování aplikací. To vše je z větší částí předmětem modulů postavených nad .NET Core. V případě webového frameworku ASP.NET Core již předkonfigurovaných. Čili pokud tato témata neovládáte, je vhodné si vybrat školení s tímto obsahem. Různé školící firmy jej označují různě. Já ho mám označené jako Vývoj aplikací v ASP.NET Core.

Když chcete postavit REST API

Jestliže je Vaším cílem postavit REST API, potřebujete kromě společného základu (viz. výše) ještě školení zaměřená na REST API. Oblast návrhu REST API je velmi náročná a chcete-li dělat veřejně dostupné REST API (ála Spotify), potřebujete jej navrhnout správně. Není prostor na chyby. V Čechách se otázce designu REST API věnuji pouze já a několik nezávislých konzultantů. Já toto téma označuji jako REST API Design. U interních API nebo API vytvářených jako backend pro SPA aplikace (angular, react..) není design kriticky důležitý.

Tak či onak se budete dále potřebovat naučit použít ASP.NET Core framework pro vývoj REST API. Používá se k tomu zpravidla MVC framework. Mezi vděčná témata patří návrh controllerů, generování dokumentace, nastavení architektury aplikace, správně vracení chybových stavů a další témata typická pro REST API. Všechna tato témata mám zabalená ve školení Vývoj REST API v .NET Core. Jiné školící střediska a firmy používají podobný název, ovšem délku mají obvykle nataženou přes dva dny a školí některé související témata, která mám odstrčená stranou.

Když hledáte náhradu za WCF - gRPC

Jste-li zvyklý na WCF služby, můžete se vydat nově buď cestou REST API (viz. školení výše) a nebo je zde možnost použít technologii ASP.NET Core gRPC. I zde platí, že byste měli znát společný základ. V případě gRPC se vydáte tehdy, jeli primárně Vaším cílem poskytovat data mezi aplikacemi a chcete to dělat maximálně efektivním způsobem. Mé školení ASP.NET Core gRPC se věnuje životnímu cyklu těchto aplikací, vývoji serverové i klientské části a návrhu kontraktů pomocí ProtoBuf. Zkrátka kompletní proces vývoje gRPC služeb od A do Z. Opět platí, že konkurenční firmy totéž školení nabízí pod podobným názvem, ovšem o dvojnásobné délce.

Další témata školení

V souvislosti s vývojem webových aplikací a REST služeb se můžete dále školit na související témata. Řada konzultantů a firem poskytuje plno zajímavých možností. Z mého portfolia bych zmínil ORM Entity Framework Core. Pomocí něj můžete pohodlně spravovat schéma databáze a dotazovat se na data. Opět ve formě jednoho dne Vás provedu celým procesem od návrhu databázového modelu až po dotazování, rozšíření o užitečné pluginy a performance tipy.

... a někdy není žádné školení to pravé

Jsou situace, kdy školení nedává příliš smysl. Některé týmy už mají základní zkušenosti s danou oblastí a pak je lepší si nechat udělat code review. Dokážu Vám na základě Vaší existující aplikace poradit, co lze udělat jinak a lépe. V případě menších týmů občas nemá smysl utrácet za několikadenní školení. Zejména u REST API je lepší si nechat navrhnout architekturu na základě analytické schůzky a následně udělat půldenní školení, kde se pobavíme nad hotovým řešením. Ušetříte tak plno peněz, času a ještě dostanete hodnotnou aplikaci plnou osvědčených tipů.

Závěr

Snad Vám tento návod pomůže v rozhodování. Já před svým školením obvykle rozesílám dotazníky, ze kterých dokážu odhadnout zkušenosti týmu. Občas však ani tento filtr nestačí a pak za pochodu školení upravuji na míru. Když vybíráte konzultanty nebo školící střediska, je vhodné myslet na to, nakolik Vám dokážou vyjít vstříc a ochotně se přizpůsobí Vašim potřebám. V našem českém prostředí můžete důvěřovat zejména konzultantům s oceněním MVP. Mají hluboké znalosti v dané oblasti a jsou zvyklí konzultovat a přistupovat k týmům individuálně. Jsou to lidé z praxe, kteří rychle dokáží vyhodnotit Vaše znalosti a obsah Vám ohnout dle potřeby. Potíž je, že nejsou obvykle full-time konzultanti a jsou plně vytížení na projektech.

V případě školících středisek můžete pár korun ušetřit, ovšem za cenu ztráty individualizace obsahu. Je důležité být více aktivní a skutečně si ohlídat, co je předmětem veřejného školení. Držím palce!